Viro tvornica šećera: Dobit prvog tromjesečja 2,8 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2015. u 09:53
Foto: Maja Šantoši / Pixsell

Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila sveobuhvatnu dobit od 2,8 milijuna kuna.

Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila sveobuhvatnu dobit od 2,8 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen gubitak od 2,47 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su prihodi u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosili 196,8 milijuna kuna i povećani su 43 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani za 44 posto, na 192,9 milijuna kuna.

Ostvareni ukupni rashodi Vira u prvom su tromjesečju iznosili 193,9 milijuna kuna i veći su za 38 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije.

Materijalni troškovi su povećani za 98,8 posto, na 131,3 milijuna kuna, budući je u siječnju u Austriji za Viro uslužno obavljena proizvodnja šećera, dok u istom razdoblju lani nije bilo proizvodnje, navodi se u izvješću.

Troškovi osoblja su pak smanjeni za 17,5 posto, na 4,7 milijuna kuna, a smanjeni su i troškovi amortizacije, za 1,1 posto, na 8 milijuna kuna. Do smanjenja je, kako se navodi, došlo zbog prestanka amortiziranja dijela opreme za koju je tijekom zakonskog roka izvršen 100 postotni otpis.

U izvješću se navodi kako je realizacija gotovih proizvoda (šećera) u prvom tromjesečju povećana za 170 posto, na 46,3 milijuna kilograma.

Pritom je realizacija na domaćem tržištu povećana za 276 posto, na 23,7 milijuna kilograma, dok je izvoz povećan za 111 posto.

Podaci iz konsolidiranog izvješća, koje uz matičnu tvrtku Viro obuhvaća i županjsku Sladoranu, Slavoniju Županja i Viro-Kooperaciju, pokazuju da je Grupa Viro u prvom tromjesečju ostvarila dobit od 9,2 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani prihodi Grupe u prvom su tromjesečju iznosili 204,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini rast za 13,2 posto, dok su ukupni konsolidirani rashodi povećani za 1,6 posto, na 195,7 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close