Vipnet preuzeo Škegrin telekom Metronet

Autor: Bernard Ivezić , 08. prosinac 2016. u 08:04
Foto: foto press

Val rasprodaje alternativnih telekoma u Hrvatskoj preživjela tek tri igrača.

Vipnet je zaključio preuzimanje Metroneta. Time je zaključen proces okrupnjavanja telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj. U svibnju je uprava Metroneta potvrdila Poslovnom dnevniku da planiraju prodaju do kraja godine, odnosno da su u potrazi za strateškim ulagačem.

Metronet se to žuri zaključiti, jer je u predstečajnoj nagodbi preuzeo obvezu izlistavanja svojih dionica na burzi. Da Vipnet razmatra preuzimanje Metroneta indirektno je prije dva tjedna u intervjuu Poslovnom dnevniku dao do znanja predsjednik Uprave Telekoma Austrije Alejandro Plater.

On je istaknuo da se Vipnet mora širiti organski, ali je dozvolio iznimke. "Možemo rasti i kroz manje akvizicije u Hrvatskoj, ali prvenstveno organski", kaže Plater. Telekom tržište u Hrvatskoj sada opet čine dva velika igrača HT grupa i Vipnet grupa uz tek tri veća konkurenta. To su treći mobilni operater Tele2, koji je dio švedske mobilne grupacije, Totalna televizija, koja je dio regionalnog operatera United grupe te zagrebački fiksni operater Terrakom, jedini lokalni igrač isključivo u domaćem vlasništvu.

Metronet je vodeći alternativni fiksni pružatelj poslovnih rješenja u Hrvatskoj sa širokom ponudom podatkovnih, glasovnih i cloud usluga za više od 4300 poslovnih korisnika koji su u 2014. i 2015. generirali 90 posto ukupnih prihoda kompanije. Jedna od ključnih prednosti Metroneta je infrastruktura sljedeće generacije s više od 4 tisuće kilometara optičke mreže u 67 gradova, čime je pokriveno oko 85 posto svih poslovnih korisnika u Hrvatskoj. U 2015. Metronet je ostvario prihode u visini 28 milijuna eura i EBITDA-u u visini 12 milijuna eura.

Pored mreže iduće generacije, Metronet posjeduje i dva data centra koji osiguravaju snažnu podlogu u ICT segmentu što je praćeno i naprednim portfeljem ICT proizvoda i usluga. Ukupne kapitalne investicije Metroneta od 2005. iznose 85 milijuna eura.

Metronet do daljnjega nastavlja pružati usluge s postojećim brendom.

Komentirajte prvi

New Report

Close