Varteks već godinu i šest mjeseci čeka da uđe u Vladin model C, na potezu AZTN

Autor: Biserka Ranogajec , 06. studeni 2011. u 22:00

Negativni trendovi na tržištu zaustavili su prodaju nekretnina i preseljenje proizvodnje u Novi Marof

Iako je tekstilna industrija Varteks u devet mjeseci ove godine smanjila gubitak u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje od 45,6 milijuna kuna na 37 te ostvarila rast ukupnih prihoda i izvoza, uprava na čelu sa Zoranom Košćecom nije zadovoljna. Varteks je uspio smanjiti gubitak vlastitim snagama i od Vlade do danas nije dobio odgovor o predloženoj provedbi modela C koji je zatražio prije godinu i pol.

Vlada je naime u to vrijeme poduzetnike pozvala da će im pomoći interventnim antirecesijskim mjerama, među kojima je bio i model C odnosno pretvaranje potraživanja u udjele kako bi se tvrtkama omogućilo financijsko restukturiranje. Varteks je 30. srpnja 2010. godine Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva dostavio zahtjev za provedbu modela C s priloženim Integralnim planom poslovnog i financijskog restrukturiranja. Resorna ministarstva dala su pozitivno mišljenje i zahtjev je upućen u Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Košćec upozorava kako je što skorije rješenje za provdbu modela C izuzetno važno za stabilizaciju poslovanja Varteksa kao i za provedbu njihovih razvojnih planova i strategija. U posljednje dvije godine intenzivno se raspravlja o preseljenju proizvodnje u Novi Marof ali i o prodaji nekretnina što zbog negativnih trendova na tržištu u najvećoj mjeri nije realizirano. Osim toga Glavna Skupština Varteksa u rujnu je odlučila smanjiti temeljni kapital radi pokrića gubitaka koji su samo u prošloj godini dosegnuli 96,67 milijuna kuna. Ovogodišnje veće prihode kompanija ima zahvaliti izvozom u Italiju i Njemačku, dok domaće tržište i dalje bilježi pad potrošnje.

Prema Državnom zavodu za statistiku prodaja tekstila i odjevnih predmeta u kolovozu je u odnosu na srpanj ove godine bila 17,8 posto manja, a u odnosu na kolovoz prošle godine 5,2 posto. Poduzetnicima pa tako i Varaždincima nije prihvatljivo da interventna antirecesijska mjera godinu i pol dana nije riješena, odnosno da su od pristiglih 180 zahtjeva formalno odobrena samo za dvije tvrtke, Badel 1862 i Vinku. U startu odbačeno ih je 75, dok je osam zahtjeva među kojima je i Varteksov u najužem razmatranju. Trenutačno Varteksov je upućen na obradu u AZTN gdje su za Poslovni dnevnik rekli kako je “postupak u tijeku”. Varteksu se prigovara kako je već od države dobivao novac za restrukturiranje, ali u upravi naglašavaju da je model C interventna antirecesijska mjera vezana uz krizu. Prijašnji poticaji i potpore bili su vezani uz razvoj što je, dodaju, značajna razlika.

Potpore

Mura i Varteks
Od 2003. do 2009. Varteks (2300 zaposlenih) je dobio tri milijuna eura potpora, a Mura (1500 zaposlenih) 12 mil. eura prije stečaja, kod otvaranja stečaja 6 mil. eura državnih garancija prema ključnim partnerima, a u tijeku je provedba 6 mil. eura potpora.

Komentirajte prvi

New Report

Close