Varteks prodaje sve robne kuće osim zagrebačke

Autor: Biserka Ranogajec , 11. siječanj 2011. u 22:00

Robne kuće, poput onih u Varaždinu, Rijeci i Puli, prodaju se zbog ‘smanjenja kreditne izloženosti i stabilizacije likvidnosti’

Varaždinski Varteks u sedam gradova prodaje gotovo sve robne kuće koje ima, osim one na Jelačićevom trgu u Zagrebu.

Smanjenje troškova
Iz Uprave su izvijestili da se “nekretnine prodaju radi smanjenja kreditne izloženosti i stabilizacije likvidnosti”. Varteks je objavio da prodaje ili daje u višegodišnji najam čak i nekretninu na Franjevačkom trgu u Varaždinu gdje se nalazi City Centar Varteks na 2544 četvornih metara. Od vrednijih objekata to su svakako velika robna kuća u Rijeci od 2900 četvornih metara kao i ona u Puli s nešto više od tisuću četvornih metara. Više od dvije tisuće kvadrata ima i objekt u Ivancu, dok su u Daruvaru, Garešnici i Kutini na prodaju manji trgovački prostori. Varteks je u devet mjeseci prošle godine zabilježio gubitak od 45,6 milijuna kuna za razliku od istog razdoblja prethodne godine kad je on bio manji i iznosio 38,2 milijuna kuna.

Ukupni prihodi su iznosili 246,2 milijuna kuna i bili su 4% manji. Na stranom tržištu ostvaren je izvoz od 90,6 milijuna kuna što čini 36,8 posto ukupnih prihoda. Manji troškovi su, kažu u Upravi, rezultat provedenih kriznih mjera. Međutim, očito da Varteksovo višegodišnje restrukturiranje ne ide lako kad se prodaju vrijedne i atraktivne nekretnine. Posljednjim programom gospodarskog oporavka pomoću modela C donesen je poslovni plan financijskog restrukturiranja, ali on se uglavnom oslanja na vlastite resurse. Stoga iz Uprave poručuju da dijelom računaju i na prihode od prodaje nekretnina. No, izričito napominju da Varteksova zgrada na glavnom zagrebačkom trgu nije u postupku prodaje.Uz nekretnine plan oporavka uključuje i gašenje neprofitnih dijelova u proizvodnji te smanjenje operativnih troškova i broja zaposlenih. U programu zbrinjavanja viška radnika koji je tvrtka izradila u suradnji s Glavnim radničkim vijećem nalaze se 124 radnika. Unatoč tomu Varteks ostaje i dalje najveća tekstilna kompanija u Hrvatskoj sa 2300 zaposlenih.

Antirecesijske mjere
Što će se dogoditi sa zaposlenim u ovoj djelatnosti, u Varteksu smatraju kako to uveliko ovisi o primjeni Vladinih antirecesijskih mjera koje još nisu saživjele.

Preseljenje

Uskoro u Novi Marof?
Varteks već dugo razmišlja o preseljenju iz Varaždina.Iako odluka o novoj lokaciji nije donesena, pregovara se s upravama Novog Marofa i Varaždina. Najizglednija lokacija je u Marofu, ali se zemljište namijenjeno za sportski centar mora prenamijeniti u gospodarsku zonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close