Varteks lani do 2,4 milijuna kuna dobiti

Autor: Snježana Vujisić Sardelić, Biserka Ranogajec , 05. travanj 2009. u 22:00

Izvoz varaždinske tvrtke u Švedsku prošle godine porastao 38, a u Italiju 12 posto

Iako je uspjeh već i to što je poslovanjem u prošloj godini Varteks ostvario dobit od 2,4 milijuna kuna, s obzirom na probleme u kojima se nalazi tekstilna industrija, ta je dobit ipak za 1,5 milijuna kuna manja od one realizirane u 2007. Ukupni prihod kompanije bio je 481,8 milijuna kuna što je 8,9 posto ili 39,3 milijuna više nego u 2007. Rast je, prema priopćenju iz kompanije, ostvaren u svim ključnim segmentima poslovanja, a najbrže rastući je B2B segment koji je u odnosu na 2007. veći čak za 127,2 posto.

Protukrizne mjere
U tom je dijelu poslovanja ostvareno 15,6 milijuna kuna prihoda. Promet u Varteksovoj vlastitoj maloprodaji bio je veći za 2,5 posto nego u 2007. godini i njime je ostvareno 225,9 milijuna kuna prihoda. Rastao je i Varteksov izvoz – na inozemnim tržištima realizacija je bila 184,7 milijuna kuna, a glavnina izvoza i dalje ide u zemlje Europske unije. Najviši porast bio je na Švedskoj – 38,7 posto i Italiji- 12,1 posto. Varteks je u 2009. godinu ušao s osmišljenim protukriznim mjerama i započeo je temeljitu reorganizaciju sustava kako bi postigao što veće uštede i stvorio organizacijske pretpostavke za brži rast i razvoj svojih robnih marki i osvajanje tržišnih udjela u svim segmentima prodaje. Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa, naglašava kako je za ostvarenje ciljeva ključno preseljenje na novu lokaciju te puna primjena Strategije tekstilne industrije. “Ne smijemo odgađati razvojne projekte, jer je to jedini način kako prebroditi krizu.”

Preseljenje proizvodnje
Takav projekt je otvorenje salona za šivanje po mjeri T.Lord, dodaje Košćec, a prvi je s radom počeo u Zagrebu sredinom prošlog mjeseca. Novootvoreni ekskluzivni salon klijentima nudi Tivar tkanine iz vlastite proizvodnje te tkanine renomiranih stranih proizvođača Loro Piana, Cerutti, Guabello i Lessona. A posebna ponuda je, kažu, prilagođena potrebama poslovnih ljudi, dok se pri izradi odjeće koristi sustav koji podržava računalno modeliranje i krojenje. Inače, prvi takav sustav šivanja po mjeri je, podsjećamo ,uvela Zlatna igla Siscia.Očito je da unatoč globalnoj i nacionalnoj krizi, u Varteksu ne odustaju od preseljenja proizvodnje u Varaždinu na novu lokaciju jer je i to prema riječima predsjednika Uprave “strateški izuzetno važno za kompaniju”.Prema dosadašnjim saznanjima, lokacija je odabrana još sredinom prošle godine u dogovoru s gradom Varaždinom u poduzetničkoj zoni Brezje na približno 150 tisuća četvornih metara površine procjenjene vrijednosti od 13,5 milijuna kuna. Kalkuliralo se da bi se već u prvoj polovici 2010. godine Varteks sa svojom proizvodnjom mogao preseliti , dok bi se u postojećim prostorima dio uredio za javne sadržaje, primjerice, muzeje tekstila, modne fotofrafije ili mode. Grad Varaždin i prije je pomagao ovom proizvođaču, točnije prije šest godina kada je kupio zgradu Vartimpeksa za potrebe Tehnološkog parka. Na novoj lokaciji u Brezju sada se otvaraju nove mogućnosti za kvalitetan razvoj uz istodobne velike uštede troškova energenata s obzirom da je tvrtka i jedna od najvećih potrošača električne energije. Iako predsjednik Uprave tvrdi kako se ne smiju odgađati novi razvojni projekti, sadašnja financijska i gospodarska kriza svakako im ne ide na ruku. Gradnje se mogu itekako otegnuti kao što je primjerice bilo i s njihovom zgradom na glavnom gradskom trgu u Zagrebu koja je godinama bila zaklonjena reklamama i skelama. Tek ovih dana Zagrepčani mogu vidjeti novouređeno pročelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close