Usvojen nacionalni pčelarski program

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2011. u 22:00

Pčelarima će do kraja 2011. biti isplaćeno devet milijuna kuna za lijekove i tehničku pomoć

Zahvaljujući naporima Hrvatskog pčelarskog saveza konačno je na sjednici Vlade 1. srpnja usvojen Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2011. do 2013.

Nacionalnim pčelarskim programom određeno je da će pčelarima do 31. prosinca 2011. godine u potpunosti biti isplaćeno 9 milijuna kuna za lijekove i tehničku pomoć, kojoj je pridruženo i seleće pčelarstvo, dok će od sljedeće 2012. godine pčelari imati pravo na 18 milijuna kuna potpora godišnje, raspodijeljenih u šest poticajnih mjera – za suzbijanje varooze pčela, kontrolu kvalitete meda, obnavljanje pčelinjeg fonda, racionalizaciju troškova selećeg pčelarstva, tehničku pomoć pčelarstvu i primijenjena istraživanja u pčelarstvu. Sukladno programu, aktivnosti za provedbu mjere zdravstvene zaštite – borba protiv varoe u punom su jeku, tako da će do kraja ovog tjedna više od 4500 hrvatskih pčelara preuzeti subvencionirani lijek (VMP – veterinarsko medicinski preparat) za suzbijanje varooze pčela, u vrijednosti od 6,6 milijuna kuna. Kako bi u što kraćem roku pčelari dobili lijek protiv varoe, distribucija se istovremeno odvija u nekoliko hrvatskih županija, a za 500 pčelara krenula je i u gradu Zagrebu.
(pd)

Prava

Prijave na internetu
Pravo na poticaje imaju svi oni pčelari koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Hrvatskoj. Evidencija se nalazi na internetskoj stranici Hrvatskog pčelarskog saveza www.pcela.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close