Tako rade u Coningu: Umjesto plaće žele kamatariti radnike

Autor: Darko Bičak , 20. prosinac 2012. u 14:26
Sjedište tvrtke u Varaždinu/PIX

Radnici varaždinske tvrtke su zadnju plaću dobili za srpanj, a tvrtka iz iste grupe nudi pozajmicu od 2000 kuna uz kamatu od pet posto, do plaće.

Umjesto zaostalih plaća, koje većina tvrtki u sastavu Coning Grupe nije isplatila još ni za srpanj, njihovi zaposlenici mogli su ovih dana dobiti 2000 kuna, ali kao pozajmicu s kamatom od pet posto, piše Regionalni tjednik iz Varaždina.

Iako su tvrtke vezane uz turizam isplatile plaće i za srpanj, najveći dio tvrtki iz Coning grupacije zadnje plaće isplatile su za lipanj, navodi tjednik na svojem portalu. Potonje su primili zaposlenici Coninga, Coning Ekologije i Coning Ekogradnje kojima je rečeno da će im isplata krenuti kad Ministarstvo vanjskih poslova isplati dug zbog kojega spori s Coningom. Naime, za neplaćene radove na kompletnom preuređenju svog sjedišta MVP navodno nudi osam milijuna kuna, dok iz Coninga traže 12 milijuna plus kamate. Dok se očekuje priljev većeg novca, umjesto isplate zaostalih plaća zaposlenici Coninga dobili su ponudu za zajam na iznos od 2000 kuna od Vanille, tvrtke u vlasništvu Coninga, koja taj iznos posuđuje uz pet posto kamata najkasnije do isplate plaće za studeni ove godine.

I dok u Coning Grupi, iza koje i dalje stoji Radimir Čačić, ne vide nešto posebno sporno u ovoj ponudi, u sindikatu su konsternirani."Situacija je loša u čitavoj zemlji, posebice za nezaposlene i one koji rade, a ne primaju plaću. No, da se radncima kojima se duguje plaća ide posuđivati novac uz kamatu je nešto nečuveno. Kako iza toga stoji Čačić, ništa me ne iznenađuje. No, moram priznati da sam prvi puta čuo da se radnici izrabljuju i na ovakav način", kazao je Mario Iveković iz Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Komentari (4)
Pogledajte sve

Radimir Čačić, novac potražuje od DRŽAVE! Dakle, potraživanje je veće od
njegovog dugovanja .Traži i pripadajuću kamatu …..
Zašto bi on beskamatno kreditirao državu i plaćao svoje obaveze uz pomoć
kredita banaka…?
Svaka normalna tvrtka daje pozajmice djelatnicima.Jamstvo je radni odnos, eventualno osobna mjenica. Ako niste znali, obračun
kamate je – obavezan minimalno 5%.
Da je u pitanju , tako dugi rok neplaćanja- tvrtka Čačića , o kojoj govorite,bila bi , nalogom Porezne i posredstvom Fine i banaka, pod blokadom
računa, zbog neplaćenih poreza i doprinosa , unatrag- već za prethodni mjesec…
Dakle, Vaša priča- ne drži vodu .

Upozadini svega je dvadeset peti potpredsjednik,garant.

ovdje nije potreban nikakav komentar [emo_beztona]

New Report

Close