Umjesto da snizi cijene, Komunalcu milijunska dobit

Autor: Agencija VLM , 24. srpanj 2014. u 12:08
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Koprivničko javno poduzeće Komunalac iskazalo je čistu dobit iz lanjskog poslovanja u iznosu od pet milijuna kuna.

Koprivničko javno poduzeće Komunalac iskazalo je čistu dobit iz lanjskog poslovanja u iznosu od pet milijuna kuna, i to ponajviše zahvaljujući golemoj dobiti koju ostvaruje na opskrbi građana i industrije prirodnim plinom.

Ekstraprofit

Poduzeće koje zapošljava 247 ljudi lani je imalo ukupni prihod od 188 milijuna kuna, a u plinskom biznisu poslovalo je s profitom od čak 9,2 milijuna kuna.

Javna komunalna poduzeća u pravilu ne bi trebala poslovati s velikom dobiti budući da postoje kako bi potrošačima omogućila što povoljnije usluge. Drugim riječima, svaka kuna ekstraprofita – a Komunalčeva plinska dobit može se tako nazvati – novac je koji je trebao ostati u džepovima građana i industrije.

I letimičan pogled na poslovanje takvih poduzeća u regiji potvrđuje to pravilo. Komunalna poduzeća u Čakovcu, Bjelovaru, Đurđevcu, Ludbregu i Krapini, recimo, u plusu su najviše koju stotinu tisuća kuna. Odskaču još varaždinski Varkom s lanjskom dobiti od 1,5 kuna te križevačko Komunalno poduzeće s profitom od (pre)visoka tri milijuna kuna.

Kaptažni plin

– Smisao osnivanja komunalnih poduzeća nije da donose dobit vlasniku. Naša misija je pružanje što kvalitetnije usluge korisnicima za najnižu moguću cijenu. Mi bismo ustvari trebali poslovati neutralno. Ako poslujemo s velikom dobiti, znači da su nam cijene previsoke – izjavio je prije nekoliko mjeseci Saša Avirović, tehnički rukovoditelj čakovečkog Čakoma, jednog od najboljih i najinovativnijih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj.

– Dobar poslovni rezultat posljedica je jeftinog kaptažnog plina koji smo nabavljali od Ine i prodavali industrijskim potrošačima. Ne može se nikako reći da je cijena za građane previsoka – nju, uostalom,određuje država – kazala je Maja Hleb, šefica uprave Komunalca.

Ipak, umjesto da se ekstraprofitom Komunalca krpa gradski proračun – a u zadnje je dvije godine u njega transferirano čak 12 milijuna kuna – to je poduzeće moglo sniziti cijene drugih svojih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close