Ugovoren posao za njemačkog pivara vrijedan 2 milijuna eura

Autor: Vedran Balen/VL , 08. srpanj 2014. u 22:01
Posao u Južnoafričkoj republici vrijedan je oko 25 mil. €

Tvrtka koja 98 posto svojih poslova obavlja za inozemno tržište, radi i u Nizozemskoj, Njemačkoj i Južnoafričkoj republici.

Tvrtka IMR Hamburg Slavonski Brod sa svojim je partnerima uspješno ugovorila dva milijuna eura vrijedan posao isporuke i montaže šest tankova kapaciteta 3000 kubnih metara za jednu njemačku pivovaru. Nakon poslova u Africi, radi se o još jednom značajnom projektu na kojemu će raditi 50-ak djelatnika. Pobijedivši na natječaju među širokim krugom kandidata, brodska tvrtka još jednom je pokazala kako je postala važan faktor u različitim vrstama industrogradnje na europskom i svjetskom tržištu. 

Edukacija radne snage
"Hvala investitoru koji nas je prepoznao kao izvođača koji može brzo i efikasno riješiti zahtjevne i principijelne tehničke probleme složenije prirode. Zahvaljujući ovom poslu, proširit ćemo kapacitete i zaposliti novih 40 radnika, pretežito zavarivača i cjevara", rekao je direktor tvrtke Zoran Radić. Tvrtka IMR Hamburg Slavonski Brod sastavni je dio IMR Hamburg grupe. Zapošljavaju između 150 i 180 djelatnika, a fokus aktivnosti usmjeren je na montažu i instalacije u energetskim, petrokemijskim i procesnim postrojenjima te osiguranje njihova kontinuiranog održavanja, kontrole i eventuano potrebnog remonta. Od početka ove godine Brođani intenzivno rade i na poslovima montaže i inženjeringa, ali i edukacije lokalne radne snage na izgradnji visokotlačnih cjevovoda u dvjema velikim termoelektranama u Južnoafričkoj Republici, Kusile i Medupi.

 

Radić

Zahvaljujući ovom poslu, proširit ćemo kapacitete

 

Naime, južnoafrička Vlada od investitora je tražila da angažira neku europsku tvrtku koja će raditi na obuci domaćeg stanovništva, kako bi se i oni zaposlili na tim projektima. Obuka se odvija se sistemom Know-How i temelji se na iskustvima europskih kotlograditelja, cjevara, bravara i zavarivača. Vrijednost ovog posla na godišnjoj razini iznosi od 20 do 25 milijuna eura. "Lokalna zaposlenost u Južnoj Africi s našim se projektom znatno povećala. Među približno dvije tisuće zaposlenih na ovim najvećim svjetskim gradilištima termoelektrana nalazi se i 113 naših radnika", rekao je Đuro Božanović, direktor predstavništva IMR Hamburga za jugoistočnu Europu. On dodaje kako ova tvrtka, koja 98 posto svojih poslova obavlja za inozemno tržište, radi i u termoelekranama Rotterdam u Nizozemskoj, Wilhelmshaven i Meinheim u Njemačkoj te u nekoliko brodogradilišta, među kojima je najveće ono u Kielu. Usto, u završnoj fazi je i ugovaranje 75 milijuna eura vrijednog posla na Bliskom istoku. 

Problem s plaćanjem
Na hrvatskom su tržištu za sada slabo zastupljeni zbog problema s administracijom i plaćanjem. Zbog prirode posla u stalnoj su potrazi za inženjerima strojarstva, zavarivačima i cjevarima s iskustvom. U ovoj tek dvije i pol godine staroj tvrtci kažu kako tajna njihova meteorskog uspona leži u kontinuiranim ulaganjima u menadžment, stručni kadar te osposobljavanje i edukaciju kadrova. Bez toga je, kažu, proboj na europsko tržište nezamisliv čak i u uvjetima otvorenih granica. "Prije smo bili specijalizirani isključivo za termoelekterane, ali sada smo ušli i u papirnu industriju, pivovare, farmaciju i brodogradnju. Dakle, ustinu smo postali tvrtka koja ima i glavu i rep i možemo raditi projekte po načelu ključ u ruke", istaknuo je Blažanović.  

Komentirajte prvi

New Report

Close