Ugostiteljstvo 3. maja prodano tvrtki iz Šmrike sa 100 kn kapitala

Autor: Marija Brnić , 17. kolovoz 2014. u 22:00
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Za TIBO ide novi natječaj, ima interesa i za Motore i dizalice (MID), ali ne i za STM (upravljanje nekretninama).

Država je konačno uspjela prodati jedno od četiriju poduzeća izdvojenih iz sustava riječkoga brodogradilišta 3. maj, koje pulski Uljanik lani nije želio preuzeti, no službenih podataka o tome kome je tvrtka prodana – nema.

Riječ je o poduzeću 3. maj Ugostiteljstvo, koje je lani prošlo kroz proces predstečajne nagodbe, a u travnju je raspisan javni natječaj za prodaju 100-postotnog udjela i. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji vodi proces, potvrdio nam je da je početkom srpnja zaključio postupak i prenio svoj poslovni udjel u 3. maj Ugostiteljstvu na novog vlasnika. No, osim da je uspješno okončan postupak prodaje udjela po ponuđenoj početnoj nominalnoj cijeni od 443 tisuće kuna, ostale detalje CERP ne otkriva.

Poznato je da su interes za preuzimanje tvrtke iskazivali zaposlenici, a tek iz sudskog registra doznaje se da je prije nekoliko dana kao novi vlasnik upisana tvrtka Monivero iz Šmrike. Posrijedi je jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću osnovano prije pola godine s temeljnim kapitalom od 100 kuna, a osnivačica je ujedno nova direktorica tvrtke Marija Pešut.

Za TIBO druga šansa

Iz CERP-a ističu kako “poduzimaju sve aktivnosti i na privatizaciji ostalih supsidijara 3. maja”. Prije desetak dana završen je tako ponovljeni prvi krug prodaje Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO), odnosno prikupljanje pisama namjere zainteresiranih ulagača. U prethodnom pokušaju, kako nam je pojašnjeno iz CERP-a, zaprimljeno je bilo jedno pismo interesa, ali izvan predviđenog roka. Budući da natječaj nije uspješno realiziran, a interesa ipak ima, iz CERP-a dodaju kako su odlučili objaviti novi javni natječaj za tu tvrtku, a sve u cilju njezine konačne prodaje.

Prema novim pravilima upravljanja državnom imovinom, inače, nije pravilo da se objavljuju imena i broj zainteresiranih investitora za pojedino poduzeće, pa tako i u ovom slučaju CERP ističe kako mogu tek potvrditi da je za 3. maj TIBO iskazan interes, ali ne objavljuju broj i identitet potencijalnih ponuđača. Interesa je bilo i u slučaju prodaje najveće tvrtke iz te grupe, 3. maj Motori i dizalice (MID), inače tvrtke s liste neisplatitelja plaća.

MID ima 300-tinjak zaposlenih, a prije tri godine ostvarivao je prihod veći od  200 milijuna kuna i dobit, no lani je uprihodio tek 16 milijuna kuna i iskazao gubitak od 45 milijuna kuna. Prvi natječaj za MID pokrenut je u travnju, a iz CERP-a je potvrđeno da je iskazan interes te da za tu tvrtku koja se bavi proizvodnjom motora i turbina postupak prodaje još traje.

Opcija stečaj

Takav slučaj, pak, nije i s tvrtkom za upravljanje nekretninama 3. maj STM, za koju se procjenjivalo da je u najpovoljnijoj poziciji jer je bila jedina iz ove grupe za koju se nije morao pokretati postupak predstečajne nagodbe. STM ima dvadesetak zaposlenika, ostvario je lani oko tri milijuna kuna prihoda, a u prvom krugu CERP je zaprimio i iskaz interesa. Neslužbeno se govorilo kako je riječ o zaposlenicima, no u drugom krugu, u kojemu se prikupljaju obvezujuće ponude, čak ni uz postavljenu cijenu od 20 tisuća kuna, kolika je nominalna vrijednost 100 postotnog udjela, nije bilo ponude.

Na upit slijedi li i kada neizbježni stečaj u tvrtkama za koje ne uspije prodaja, iz CERP-a tek kratko odgovaraju kako će za tvrtke za koje ne bude interesa poduzeti daljnje korake sukladno zakonu i odlukama nadležnog tijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close