Tvrtka Šerif d.o.o. izvozi 30 posto drva u vrijednosti 15 milijuna eura

Autor: Biserka Ranogajec , 23. srpanj 2007. u 06:30

Iz Luke Raša danas prvi put nakon 1995. godine isplovljava tvrtkin brod s drvenom građom za Aleksandriju

Iz Luke Raša danas će isplovit prvi brod nakon 1995. godine, i to prema Aleksandriji nakrcan drvene građe za kupce u arapskim državama. Zagrebačka tvrtka Šerif eksport-import d.o.o. još je u travnju sklopila s Lučkom upravom Rijeka, koja ima koncesiju na luci do 2012. godine, ugovor o skladištenju između 15 i 20 tisuća kubičnih metara drvene građe za prekomorske države. Vlasnik Šerifa, Murat Pašić, uredio je i renovirao objekte u luci jer nije radila godinama, a nadležno ministarstvo dodijelilo joj je status slobodne carinske zone. Na brodu će biti 4000 kubika drva što nije prvi posao za zemlje Bliskog istoka jer Šerif radi s njima od osnivanja, 1989. godine. Tvrtka se bavi uglavnom izvozom drvnih sortimenata (okrajčene građe, elemenata za namještaj, parketa i sl.) te surađuje s više od 50 dobavljača, ponajprije pilana u Hrvatskoj i BiH. Elmor Baraković, zadužen za nabavu u poduzeću, napominje da su prošle godine za svoje dobavljače platili Hrvatskim šumama i više od 40 tisuća kubika bukovih trupaca. U posljednjih pet godina postali su vodeći izvoznici drvnih sortimenata u prekomorske države i jedni od većih u Španjolsku i Portugal. Izvoze više od 30 posto svih količina građe u prekomorske zemlje iz Hrvatske i BiH. Šerif eksport-import obavlja i oko 60 posto izvoza tih proizvoda u Španjolsku i Portugal te 90 posto u Ujedinjene Arapske Emirate. Godišnji izvoz vrijedan je 15 milijuna eura, a obavlja se uglavnom putem tri luke. Osim najnovije Raše, iz Hrvatske građa se izvozi brodovima iz Rijeke, a iz BiH iz Ploča.

U toj obiteljskoj tvrtki trgovinom se bavi 25 zaposlenih, a proizvodnjom 75 jer su u Glini, kupivši tamošnju pilanu u stečaju, pokrenuli proizvodnju u prošloj godini. Šerif d.o.o. ima najveće svoje predstavništvo u Egiptu gdje je zaposleno šestero ljudi, zatim u BiH i Čileu te vlastite dugogodišnje agente u Tunisu, Španjolskoj i Portugalu. Sukladno ekspanziji na tržištu dalekih zemalja osnovali su i novo predstavništvo u Dubaiju preko kojeg se prodaje parket i rezana građa iz cijele Hrvatske. Osim toga u pregovorima su s investitorima iz Kuvajta, UAE i Egipta o zajedničkoj izgradnji tvornice za proizvodnju mediapan ploča koja bi se gradila u Glini. Imaju i u planu u Luci Raša, također u suradnji s inozemnim partnerima, izgraditi pilanu za preradu trupaca visokovrijednih egzota koji bi se potom otpremali u europske i arapske države. Šerif d.o.o. je u Glini otvorio poduzeće Drvni centar Glina početkom 2006. godine koje ima za cilj objedinjavati proizvodnju svih okolnih malih pilana, kupovati sirovu građu, sušiti i obrađivati je te pripremati za europska tržišta. Također je u planu proizvodnja gotovih okvira za vrata za kupce u UAE. Dosad je u Glinu investirano više od 13 milijuna kuna, a u planu je dodatnih deset pa bi na koncu tamo radilo ukupno 120 zaposlenih. Murat Pašić kaže: “Ako nam lokalna samouprava i državne institucije pomognu na način kao što se to čini tvrtkama u Vojniću, Majuru, Korenici i ostalim područjima od posebne državne skrbi, spremni smo zaposliti dosta novih ljudi. Nova radna mjesta otvorila bi se i drugdje jer smo u pregovorima s Industrogradnjom o preuzimanju pilane u Brinju, a s Hypo bankom pilane u Gvozdu.”

Od Šerifa do unuka Amora i Elmora

Šerif Pašić, prema čijem je imenu njegov sin Murat registrirao u Zagrebu tvrtku koja je danas jedna od vodećih veletrgovačkih kuća za piljenu građu i elemente, bio je stolar u Hercegovini. Murat Pašić je u prošlom sustavu bio direktor drvne industrije Borje u Tesliću, a potom je nastavio karijeru u zagrebačkom Exportdrvu. Ubrzo odlazi živjeti u Egipat gdje je bio zastupnik u trgovini drva za bivšu državu. Sin Damir i danas živi u Kairu i zadužen je za prodaju u arapskim državama, a kći Dijana financijska je direktorica u sjedištu tvrtke u Zagrebu. Unuk Elmor bavi se nabavom, a unuk Amor prodajom u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close