Super Konzum radi od 0 do 24

Autor: Josipa Ban,VLM , 30. siječanj 2012. u 22:00

U Konzumu ističu kako je novi poslovni model rezultat želja kupaca, a zaposleno je i osam radnika

Prošlog je tjedna zagrebački Super Konzum na Črnomercu otvorio preuređenu prodavaonicu te ujedno kupcima omogućio kupnju 0 do 24 sata. Prvi je to veliki trgovački centar koji se od posljednjih izmjena Zakona o trgovi odlučio na ovakav potez. “Kupcima uvijek želimo ponuditi dodanu vrijednost pa je zamisao o cjelodnevnome radnom vremenu Super Konzuma Črnomerec i potaknuta prijedlozima naših kupaca”, argumentiraju u najvećem hrvatskom prodajnom lancu s više od 700 trgovina odluku o non-stop radu. Dodaju kako je poslovanje prema novome radnom vremenu omogućilo zaposlenje osam novih radnika.

Osim Super Konzum prodavaonice na Črnomercu i Konzumova trgovina u Importanne centru u Zagrebu također radi od 0 do 24 sata. Međutim, ta je trgovina i prije izmjena zakona imala pravo na cjelodnevni rad te je to pravo i koristila s obzirom na odredbe u zakonu koje su dopuštale rad onih trgovina koje se nalaze unutar zatvorenog dijela benzinskih postaja, na graničnim prijelazima, unutar zatvorenih područja autocesta na odmorištima, kolodvorima, zrakoplovnim lukama i drugdje. Hoće li u ljetnoj sezoni, u trgovinama na Jadranu omogućiti non-stop kupnju, u Konzumu ne odgovaraju konkrentno, no ako je osluškivanje potreba kupaca prioritet njihova poslovanja, tada to svakako možemo očekivati. “U idućem razdoblju i dalje ćemo osluškivati potrebe naših kupaca te sukladno tome prilagođavati poslovanje, unapređivati ponudu artikala i uvoditi inovativne usluge za svoje kupce”, ističu. Na ovaj je način Konzum na Črnomercu postao prva trgovina uvijek dostupna kupcima te je to ujedno i prva praktična primjena izmijenjenog Zakona o trgovini. U vrijeme donošenja izmjena zakona trgovci su odgovarali kako ne planiraju iskoristiti odredbe koje im dopuštaju da rade non-stop, međutim bili su oprezni napomenuvši kako će ipak voditi računa o ponašanju konkurencije. Nakon što je Konzum povukao prvi potez, ostaje nam vidjeti daljnje poteze konkurenata. Naime, krajem rujna prošle godine Sabor je usvojio izmjene Zakona o trgovini, prema kojima trgovci mogu sami birati radno vrijeme trgovine. Buku protiv takvih izmjena, u vrijeme njihova donošenja digli su NHS i Crkva zbog moguće zloporabe radnika. Vlada je donošenje odluke pravdala suzbijanjem sive ekonomije i nelojalne tržišne utakmice. S Vladinom odlukom složili su se svi osim Nezavisnoga hrvatskog sindikata. Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, tada je izjavio kako je tim prijedlogom Vlada opet pogodovala poslodavcima. “Ispada da će poslodavci sami moći odlučivati kako će trgovine raditi, pa ako treba i 24 sata, a sve će se to ponovo slomiti na leđima radnika”, tvrdio je Sever.

Iskorak

U planu modna linija
Marko Jazić, direktor sektora neprehrane Konzuma, najavio je da Konzum intenzivno razmišlja o razvoju svoje modne linije “ili samostalno ili uz komercijalne odnose s hrvatskim trgovcima”. No naglasio je da je razvoj modne linije izuzetno kompliciran jer je važno pogoditi nekoliko faktora kako bi se zainteresiralo kupce. “Nama je najčešći potrošač žena između 30 i 45 godina pa bismo pri eventualnom razvijanju brenda radili klasičniji ‘fashion’”, rekao je Jazić.

Komentirajte prvi

New Report

Close