Štrajkaši direktoru 3. maja zabranili ulazak u škver

Autor: Marija Brnić , 19. studeni 2018. u 22:00
Percan se u kolovozu obratio radnicima, Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Maksimilian Percan tjednima se ne pojavljuje na poslu, ukazao se tek premijeru, tvrde radnici.

Nakon isplate minimalne plaće zaposlenici Uljanika danas štrajk stavljaju u mirovanje i počinju s radom, No, u riječkom 3. maju prosvjed se nastavlja, štoviše od danas se situacija i dodatno zaoštrava jer je štrajkaški odbor donio odluku da zapriječi ulazak u 3. maj direktoru Maksimilijanu Percanu.

Reakcija je to, pojašnjavaju trećemajci, na Percanovo ponašanje, koji odavno nema njihovo povjerenje zbog neaktiviranja zadužnica i mjenica kojima su osigurane pola milijarde kuna vrijedne pozajmice 3. maja Uljanik Brodogradilištu. No, ogorčenost kulminira u proteklih nekoliko tjedana u kojima se, kako kažu predstavnici radnika, Percan uopće ne pojavljuje u brodogradilištu.

Iznimka je, vele, bio prošlotjedni posjet premijera Andreja Plenkovića i resornih ministara, a tom prigodom radnici su Percanu oštrim porukama dali do znanja da nije poželjan i da još više raste njihova ogorčenost time što kao prvi čovjek ne brani interes 3. maja i ne pokušava omogućiti nastavak rada na započetim gradnjama. Smjenu “iskompromitiranog” Percana i Nadzornog odbora 3. maja, u čijem su članstvu predstavnici Uljanika, prvi je od četiri zahtjeva trećemajaca.

Oni od države traže i razdvajanje od Uljanika,vraćanje svih službi u 3. maj, uključujući i tvornicu dizalica i motora, te novog strateškog partnera. Osim minimalnih plaća koje su isplaćene iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, radnicima ova dva brodogradilišta jednokratne pomoći najavljuju organizirati i lokalne vlasti. Jučer je Istarska županija, razmatrajući proračun za iduću godinu, najavila da će sudjelovati s gradovima i općinama u zajedničkom osiguranju prehrambenih bonova za Uljanikove radnike – županija će sudjelovati sa 100, a gradovi i općine osigurati još 200 kuna. Slična pomoć organizira se i na riječkom području, a škveranima 3. maja, koji je u blokadi puna tri mjeseca, nastoji se osigurati po tisuću kuna pomoći.

Program restrukturiranja Uljanika uprava u Puli još uvijek priprema i nije, kako je bilo najavljeno, stigao do Ministarstva gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close