Sto milijuna eura za obnovu Varaždinskih toplica

Autor: Biserka Ranogajec , 29. studeni 2012. u 15:19
Varaždinske Toplice računaju na goste iz inozemstva/PIX

Uprava bolnice prikuplja dokumentaciju kako bi ulagači mogli početi graditi čim potpišu ugovor.

Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, predstavio je u utorak investicijski projekt i studiju ekonomske isplativosti kojom se planiraju obnoviti bolnički kapaciteti. Na projektima obnove i gradnje novih objekata bolnica radi od 2010. godine, a planiranim ulaganjem između 90 i 100 milijuna eura Varaždinske Toplice postale bi poznata europska destinacija zdravstvenog turizma. Mihalić tumači da se investicije mogu ostvariti na više načina, vlastitim i kreditnim sredstvima s pomoću strukturnih fondova EU, sa strateškim ulagačima ili prema modelu javno-privatnog partnerstva. Kako se o projektu Varaždinskih toplica već duže vrijeme govori, ima i zainteresiranih investitora, a jedan od njih čak se zanima za kupnju cijeloga kompleksa i njegovu obnovu i rekonstrukciju.

Dodana vrijednost
Ravnatelj ne otkriva imena potencijalnih ulagača, no kaže da su iz Njemačke i Austrije te Turske, Kuvajta i Sirije. Uprava bolnice nastoji prikupiti kompletnu dokumentaciju sve do lokacijske i građevinske dozvole kako bi ulagači, čim sklope ugovore s bolnicom, odmah mogli početi graditi. Prema sadašnjim planovima toplice bi trebale postati destinacija zdravstvenog turizma usmjerenog na lječilišni, medicinski i wellness i spa turizam. Obnovili bi se sadašnji objekti, sagradio novi lječilišni hotel Jupiter s četiri zvjezdice, vrijedan 45,7 milijuna eura, te bolnica Junona u čiju opremu i gradnju treba uložiti 10,4 milijuna eura. Još 20 milijuna eura uložilo bi se u rekonstrukciju hotela Minerva koji bi imao istu namjenu kao dosad – polikliničke djelatnosti u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Hotel bi bio na minimum tri zvjezdice, a unutar njega i novog hotela predviđene su spa i wellness zone. Dodatno bi se ulagalo još i u postojeće objekte, Terme Konstantinov dom i Lovrina kupelj. Mihalić podsjeća da se u toplice već ulagalo posljednjih godina, točnije od 1997. Dotad je bolnica zbrinjavala branitelje i izbjeglice, a njihov oporavak trajao je relativno dugo jer je, kaže ravnatelj, izostala veća investicijska podrška države za nabavu potrebne opreme. Međutim, od 1997. do danas u toplice je uloženo 60 milijuna kuna, pretežno vlastitih i kreditnih sredstava. Primjerice, izgrađen je vodeni park Minerva, djelomice je adaptiran istoimeni hotel, uređena je bolnička poliklinika i sobe u objektu terme. K tomu je varaždinski župan Predrad Štromar u utorak otvorio centar zdravlja Minerva Medica, vrijedan 1,6 milijuna kuna. Centar nudi novu uslugu medicinskog wellnessa koji, tumači Mihalić, klijentima nudi usluge očuvanja zdravlja, oporavka i opuštanja, ali i mogućnost "dodane vrijednosti za novac".

Pod dva ministarstva
U ukupnom turističkom prometu zdravstveni turizam u Hrvatskoj sudjeluje s manje od jedan posto, dok se statistika prema financijskim pokazateljima službeno ne prati ni za jedan oblik turizma. Od četrnaest destinacija pet ih je na obali, a ostale su na kontinentu. Zdravstvenim turizmom bave se lječilišta i specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju sa statusom zdravstvene ustanove s osnovnom djelatnošću medicinske rehabilitacije koje uz osnovnu djelatnost razvijaju i zdravstveni turizam u sklopu kojeg obavljaju i ugostiteljsku djelatnost. Lječilišta i specijalne bolnice nalaze se pod ingerencijom Ministarstva zdravstva, a u vlasništvu su županija. Zdravstveni turizam u ingerenciji je Ministarstva turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close