Splitsko-češka tvrtka gradi u Poreču najveći vodeni park u ovome dijelu Europe

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 01. travanj 2012. u 22:00

Poreč u dvije godine drugi put najavljuje gradnju jednog od najvećih vodenih parkova u ovom dijelu Europe

Splitsko-češka tvrtka Asket u četvrtak je najavila kako u Poreču do ljeta 2013. godine namjerava podignuti najveći vodeni park u ovom dijelu Europe. U projekt pod nazivom Aquacolors Asket bi trebao investirati 25 milijuna eura. No, tko je Asket? Suprotno pisanjima medija, ne radi se tvrtki s 25-ogodišnjim iskustvom već o tvrtki koju su prošle godine osnovali splitski poduzetnik Silvano Bralić i njegov češki partner František Studénka, koji je inače vlasnik velike češke tvrtke Signum za pocinčavanja čeličnih konstrukcija.

Studénka je 2009. godine od Bralića kupio 80 % njegove tvrtke Adriacink iz Splita, koja se bavi pocinčavanjem, lijevanjem i izradom čeličnih konstrukcija. Normalno je dakle, pojašnjava Bralić, da onda iza ovih 25 milijuna eura velikim dijelom stoji Signum. “Signum je tvrtka s 1200 zaposlenika i osam pogona u Europi”, govori Bralić. Spominje kako je tvrtka bila uključena u razne velike projekte od kojih je jedan i nedavno izvođenje radova na konstrukciji londonskog King Crossa te kako investicija u porečki aquapark nije upitna. Projekt aquaparka u Poreču izrađivali su kaže pet mjeseci, a u roku slijedećih 30 dana očekuju i ishođenje svih dozvola.Napominje kako je pozitivnu ulogu u realizaciji ovog projekta odigrao Grad Poreč koji u potpunosti podržava projekt Aquacolors. No grad je i 2010. podržavao planove za izgradnju aquparka, koji je tada trebala graditi tvrtka Aquapark Poreč. Isti lokalitet, porečka Mornarica, tada je ostala bez aquaparka jer je vlasnik i pokretač projekta Mađar Laszlo Attila Kerekes, završio pod istragom i sumnjom da je oštetio državni proračun za 11 milijuna kuna.Na pitanje, imali ovaj sadašnji projekt ikakve veze sa prijašnjim, Bralić odgovara: “Da, ta priča je već bila započeta, razlika je to što oni nisu uspjeli kupiti zemljište, a mi jesmo”. Tako bi se aquapark ovaj put dosita i trebao izgradi, s nizom atrakcija poput trometarskih valova po kojima se može surfati i ‘slobodnog pada’ s visine od oko 24 metra Poreču mogao privući i cijele skupine novih turista iz okolnih zemalja. Prema postojećem Urbanističkom planu uređenja postoji i mogućnost da se projekt proširi i na izgradnju hotela s 80 kreveta.

O parku

Kapacitet
Dnevno će porečki aquapark moći posjetiti do 5000 ljudi.

Površina
Vodeni park protezat će se na 7,1 hektar površine, te će imati 600 parkirališnih mjesta i pet parkirališnih mjesta za autobuse.

Atrakcije
Bit će opremljen 24 metara visokim toboganom, umjetnom rijekom, bazenima s umjetnim valovima, pješčanom plažom, ugostiteljskim objektima i prodavaonicama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

oai3..kod nas u unutrašnjosti -imaš toplice, malo
vodenih tobogančića i sl ..u Sloveniji i kod nas…nije baš zgodno sa svaki dan- ideš na kupanje
na tobogane …nemamo mi taj standard svakodnevno u sklopu svojih gradova u unutrašnjosti…
A u Grčkoj , Španjolskoj , Italiji…nezamislivo je da u sklopu rivijera -nema takvih atraktivnih vodenih parkova…koji su značajna investicija…i izvor prihoda, valjda…
Osim parkova ja bi jedan – AKVARIJ tipa onog u Genovi..ma, svašta nama treba..

jedino što ne kužim – zar im nije isplativije raditi to negdje u unutrašnjosti? u poreču ima dosta vode i bez tog parka, a na sjeveru ljudi vape za vodenim površinama, a i populacija je brojnija.

pa neće valjda englezi dolazit u poreč, pa se onda valjati po vodenom parku, a isti imaju i u liverpoolu ili bilo gdje drugdje.

no dobra stvar privatnih investicija je da privatnici sami plaćaju račune.

New Report

Close