Sladorana i Posilović zaštita žale se na predstečajnu

Autor: Suzana Varošanec , 16. ožujak 2017. u 08:11
Badel čekaju velika ulaganja/Marko Prpić/PIXSELL

Zaštitarska tvrtka u svojoj žalbi zaključuje da na ovaj način država ne osigurava svima jednak položaj na Tržištu.

Reakcije vjerovnika na izglasani plan restrukturiranja Badela 1862 dolaze u vidu žalbi dva neosigurana vjerovnika. To je navodno mali "bazen" iz kojeg se, temeljem dosadašnje prakse, procjenjuje kakva mogućnost eventualno postoji i za nov rizik, primjerice od korištenja daljnjih pravnih oružja u sličnim postupcima kao što je upravni spor.  

Iz dostupnih podataka koje je Fina objavila, prva je stigla žalba zagrebačke tvrtke Posilović zaštita, a potom županjske Sladorane. Zaštitarska tvrtka u svojoj žalbi zaključuje da na ovaj način država ne osigurava svima jednak položaj na tržištu dok, s druge strane, ona zapošljava 150 radnika te je na iznos tražbine od oko 815 tisuća kuna odavno platila porezne obveze "da bi čekala 4 godine da se tržišnom subjektu omogući restrukturiranje".  Sladorana je, pak, zanimljiva i zbog povezanog Oštrca koji nastupa kao član slovačko-hrvatskog konzorcija koji ne odustaje od nastojanja kako bi zajednički realizirali interes za preuzimanjem Badela. Tom se žalbom ukazuje na problematiku tzv. kamatonosnih tražbina.

Po toj bi računici, primjerice, država (CERP) na svoju tražbinu ostavila efektivnu kamatu od oko 1,98%, a ne 4,5% kako se prikazuje, tvrde.  Zanimljiv je i obračun u slučaju Meteora, za kojeg navode visoku glavnicu i male kamate, a u slučaju da se tražbine ne konvertiraju u kapital. Kako bilo, u oba slučaja riječ je o pravovremenim žalbama, a vjerovnici su odvjetnike i angažirali sa zadatkom da analiziraju plan i nacrt, zakon i pozicije vjerovnika. U žalbama osporavaju Finino rješenje od 23. veljače – uz sve razlike koje postoje praktički se po njima sva kršenja mogu podvesti pod zajednički nazivnik nejednakog tretmana vjerovnika.

Kako je riječ o rješenju kojim je inače nešto preko 80 posto vjerovnika prihvatilo plan financijskog restrukturiranja Badela, što bi tom dužniku donijelo i vlasničko restrukturiranje kroz ulazak đakovačkog Meteora, kao i novu fazu ulaganja koja se tim povodom najavljuje, trenutno i taj postupak kao i mnogi raniji slučajevi po starom zakonu ovisi o Ministarstvu financija. Nagađa se da će odluke u drugom stupnju biti brze. Žalba zaštitarske tvrtke, a zastupa je odvjetnica Meliha Okić Buljanović Fina, već je dostavljena na postupanje Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak.

 Predviđeni daljnji zakonski tijek i u slučaju Badelova postupka podrazumijeva da je za predaju spisa, nacrta i prijedloga nagodbe, kao sljedeći korak pred mjerodavnim Trgovačkim sudom, potrebno   svojstvo izvršnosti rješenja o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja. Nakon toga, odnosno nakon odlučivanja o žalbama, predmet može biti dostavljen sudu. Podnesene žalbe, kako brojčano, tako ni financijski, ne prelaze ni 4 promila u odnosu na ukupan broj vjerovnika u postupku prestečajne, odnosno na ukupan iznos utvrđenih tražbina, kažu u Badelu. Poslovna politika i ciljevi u 2017. utvrđeni godišnjim Planom  poslovanja prema tekućim rezultatima za prva dva mjeseca ostvaruju u skladu s planskim vrijednostima, naturalno i financijski.

Komentirajte prvi

New Report

Close