Šef Varteksa nakon četiri godine borbe: Hvala svima što ste uspjeli ostati ‘hladne glave’!

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2013. u 15:40
Zoran Košćec; Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Nova financijska injekcija Varteksu iskoristit će se za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, otpremnina višku zaposlenika i pokretanje proizvodnje.

Varteks je napokon potpisao sa svojim razlučnim vjerovnicima Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatnom financiranju tvrtke.

On donosi konačni spas od stečaja, pa varaždinska tvrtka i najveći dio njezinih zaposlenika (barem oni koji neće biti proglašeni kao višak), ali i dobavljača, imaju razlog za šampanjac. Razloga za veselje imaju i Grad Varaždin, kao i tamošnja županija. Naime, riječ je o Sporazumu koji je manjkao kao posljednja karika za uspješnu provedbu predstečajne nagodbe. On je sastavni dio Plana financijskog restrukturiranja, a za Plan nisu glasale banke. Izglasali su ga ostali vjerovnici – dobavljači, te država koja među ostalim mjerama kroz dokapitalizaciju postaje vlasnik 13,52 posto dionica Varteksa. Razlučni, pak, vjerovnici nisu glasovali jer se u to vrijeme nisu odlučili odreći svojih razlučnih prava nad Varteksovim nekretninama,  a danas im to nije više sporno. Tako su se nakon nekoliko mjeseci otezanja i bankari ipak odlučili u korist Sporazuma s Varteksom, a upravo tako omogućuje se provedba sudske nagodbe sklopljene na Trgovačkom sudu u Varaždinu  koja je u međuvremenu postala i pravomoćna.

Zato su danas iz Varteksa i poručili da se "sad ostvaruju uvjeti za daljnju, cjelovitu provedbu Plana financijskog restrukturiranja tvrtke". No, čini se da s velikim ponosom ističu i da je "Varteks prva velika tvrtka u Hrvatskoj koja je postigla  dogovor o načinu namirenja postojećeg duga i novim izvorima financiranja". 

Iako nije bilo detaljnijeg pojašnjenja u pogledu vjerovnika koji su potpisali Sporazum, poznavatelji navode da su to Ministarstvo financija, Zagrebačka banka, HBOR, Privredna banka Zagreb, RBA, Vaba i Croatia osiguranje. Kažu i da bi sudeći po Planu sada trebalo doći do brisanja založnih prava na nekretninama namijenjenima za namirenje tražbina u predstečajnoj nagodbi,  prijenosa nekretnina i upisa vlasništva, dok  HBOR i Zaba (po pola) trebaju konačno odobriti Varteksu kredit za financiranje u iznosu od 10 milijuna eura.

Nova financijska injekcija Varteksu iskoristit će se za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, otpremnina višku zaposlenika i pokretanje proizvodnje.

Predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec to je potvrdio ne ulazeći u pitanje broja radnika koji će biti višak. Povodom potpisanog Sporazuma izrazio je veliko zadovoljstvo u pogledu uspješnog završetka četverogodišnje borbe koju je varaždinska tvrtka, kao najveći hrvatski tekstilac koji je izvozno orijentiran, vodio za svoj opstanak, odnosno za spas od stečaja. 

„Zadovoljni smo što smo završili zadnju, neophodnu fazu u postupku predstečajne nagodbe i potpisali Sporazum s razlučnim vjerovnicima koji nam omogućuje i realizaciju kreditne linije koja je preduvjet za provedbu stabilizacije i razvoja poslovanja kao i ispunjenja obveza prema zaposlenicima. Varteks je uspio preživjeti dugotrajan i iscrpljujući proces financijske konsolidacije, koji je trajao više od četiri godine. S obzirom na to da se radi o projektu koji je tako dugo trajao, u koji je uloženo jako puno truda, koji je na sebe vezao nužnost velike profesionalnosti i odgovornosti na svim razinama unutar tvrtke, zahvaljujem svim zaposlenicima, sindikatu, menadžmentu, kolegama iz Uprave i Nadzornom odboru, na uloženom trudu, povjerenju i strpljenju", rekao je Košćec. Zahvalio je svima što su zajedno uspjeli zadržati 'hladnu glavu' i u situacijama kad to stvarno nije bilo jednostavno, jer bez toga, rekao je, ne bi uspjeli. Posebno se osvrnuo na dobavljače i njihovu vjernost u poslovnoj suradnji s Varteksom.  

"Zahvaljujem svim našim kupcima i dobavljačima koji su u cijelom ovom zahtjevnom razdoblju ostali uz nas. Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva, financijskim institucijama i lokalnoj upravi  zahvaljujem na aktivnoj suradnji i podršci, kojom smo uspjeli realizirati zajednički cilj, odnosno nastavak poslovanja izvozno orijentirane tvrtke stoljetne tradicije, te očuvanje značajnog broja radnih mjesta", izjavio je Košćec.

Dvije faze restrukturiranja

Svoj proces konsolidacije i restrukturiranja taj je tekstilac započeo još 2009. godine izradom Integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja, kao odgovor na gospodarsku krizu. U tom kontekstu iz Varteksa i podsjećaju da postoje dvije faze, prije i poslije donošenja Zakona o  financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. 

U prvoj fazi je, kažu, Varteks svoje financijsko i poslovno restrukturiranje provodio u skladu s mogućnostima, u okviru tadašnjih programa i važećih zakonskih propisa, kontinuirano aktivno predlažući i provedbu dodatnih mjera.

"Međutim, uz samo načelnu suglasnost zainteresiranih strana, bez službenih odluka, mjere restrukturiranja mogle su se provesti samo u ograničenom obimu, što je direktno negativno utjecalo na likvidnost, na rezultate poslovanja, a time i na vremenski okvir i mogućnosti rješavanja obveza prema vjerovnicima", navode iz tvrtke. 

Kako nadalje ističu, stupanjem na snagu predstečajnog Zakona, Varteks je 5. veljače 2013. godine ušao u postupak predstečajne nagodbe, a rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu od 11. srpnja uspješno je sklopljena predstečajna nagodba Varteksa. Uslijedio je  i potpisivanje Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa i dodatnom financiranju tvrtke. 

"Na taj način utvrđene su i prihvaćene sve mjere i aktivnosti potrebne za cjelovito financijsko restrukturiranje. Plan financijskog restrukturiranja, podržan je od strane vjerovnika i prepoznat je kao kvalitetno rješenje. Važno je naglasiti uloženi trud i podršku svih sudionika u Planu financijskog restrukturiranja Varteksa, te zakonske okvire koji su omogućili konačno rješavanje. Rezultati uloženog truda, te realne pretpostavke koje su time dobivene, znače nastavak poslovanja i opstojnost značajnog broja radnih mjesta", zaključuju iz kompanije. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

I šta onda kada potrošite tih 10 mil. Eura na plaće, otpremnine, robu, dugove. Tko će od Vas kupovati te Vaše preskupe proizvode (švercersku robu)? Opet u PSN?

New Report

Close