Sa 30 milijuna do 3,5 mlrd. kuna

Autor: Josipa Ban,VLM , 10. srpanj 2012. u 22:00

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pomaže organizacijama na lokalnoj i regionalnoj razini

U prošloj godini Hrvatska je iskoristila samo 37 posto sredstava iz IPA fondova Europske unije. Kako bi se poboljšala iskoristivost dostupnih sredstava, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije jučer je sa 59 predstavnika jedinica lokalne samouprave potpisalo Sporazum o dodjeli tehničke pomoći. Na ovaj način Ministarstvo će sa 30 milijuna kuna organizacijama na lokalnoj i regionalnoj razini pomoći u pripremi regionalnih razvojnih projekata kako bi se osiguralo što bolje povlačenje novca iz EU fondova.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata procjenjuje se na pola milijarde eura, odnosno 3,5 milijarde kuna. Od ukupno 32 projekta, njih 12 odnosi se na razvoj javne poslovne infrastrukture. Vrijednost ovih projekata procjenjuje se na 190 milijuna eura, a neki od njih su: izgradnja i opremanje pomorsko-inovacijskog centra iNAVIS u Šibeniku, inovacijskog centra politehnike u općini Biskupija, tehnološkog parka u Vinkovcima te drugi. Ostalih 20 projekata namijenjeno je razvoju javne kulturne i turističke infrastrukture. Njihova vrijednost procjenjuje se na 300 milijuna eura. Među njima su zdravstveno turistički centar Biograd, turistički prsten Sopot u Vinkovcima, liječilišni centar Veli Lošinj te drugi.Kako je naglasio Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, već iduće godine Hrvatskoj će na raspolaganju stajati tri puta više raspoloživih sredstava iz EU fondova, čak 450 milijuna eura, dok će se ulaskom Hrvatske u Uniju taj iznos povećati na 1,1 milijardu eura. “To je ogroman novac kojeg treba uzeti, no za to trebaju projekti, kojih nemamo u dovoljnoj mjeri. Iz tog razloga važno je da Vlada podupire pripremu projekata za sufinanciranje iz EU fondova”, rekao je Grčić, naglasivši da je riječ o jednom od najvažnijih ulaganja ove Vlade koje bi trebalo osigurati povrat sredstava od 3,5 milijarde kuna. Projekt počinje danas, a do kraja godine očekuje se da će biti izrađeni projektni zadaci za projektante, prijave projekta te studije izvedivosti, kao i analize troškova i koristi. Ministar Grčić izrazio je nadu da će u idućoj godini za ovaj projekt biti rezervirano još više sredstava te je najavio da će od svih ministarstava tražiti da od sljedeće godine dio sredstava izdvajaju za pripremu projekata za sufinanciranje iz fondova EU. Potpisivanju su nazočili i ministri Gordan Maras te Željko Jovanović.

Izbor

Najviše projekata iz turizma
Ministarstvo regionalnog razvoja odabralo je 32 najbolja projekata. Prema kriterijima minimalna vrijednost projekta trebala je biti milijun eura. Najviše projekata, njih 19, dolazi iz područja turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close