Potrošači još pesimističniji

Autor: Božica Babić , 23. srpanj 2012. u 22:00

Istraživanje GfK pokazalo je kako 42 posto ispitanika očekuje rast nezaposlenosti, a 82 posto Dalmatinaca ne vidi izlaz iz nezaposlenosti

Vlada premijera Zorana Milanovića (ne)očekivano je zaradila još jednu pljusku biračkog tijela koje nastavlja gubiti nadu da će mu se uskoro dogoditi bolji život. Samo šest posto Hrvata vjeruje da je gospodarski oporavak moguć u razdoblju od godine dana, da će stanje biti malo ili znatno lošije uvjereno je čak njih 60 posto.

Ovo golemo nepovjerenje prema mjerama i projektima vlasti otkrivaju podaci najnovijega GfK-a barometra, istraživanja provedenog u lipnju na uzorku od tisuću ispitanika. Vojska nezaposlenih, zaključilo je 38 posto ispitanih, u sljedećih 12 mjeseci dobit će znatno pojačanje s pridošlicama koje će izgubiti posao. Da će nezaposlenost u idućih godinu dana biti malo veća ocijenilo je 42 posto. Podatak da čak 82 posto Dalmatinaca i 80 posto svih anketiranih ne vidi izlaz iz grotla današnje nezaposlenosti svjedoči da se golemi pesimizam uvukao u razmišljanja pojedinaca. Optimizma nema ni u traženju odgovora o financijskoj snazi kućanstava u idućih 365 dana. Da će njihovo financijsko stanje biti znatno bolje vjeruje samo jedan posto Hrvata, a 12 posto pretpostavlja da će ipak imati malo više kuna u odnosu na lipanjsko stanje. Polovica anketiranih očekuje da se situacija neće mijenjati, a 33 posto misli da će biti malo ili znatno lošija. S ostvarenim mjesečnim primanjima gotovo polovica (49%) anketiranih jedva krpa troškove kućanstva, njih 10 posto egzistenciju održava trošeći dosadašnju ušteđevinu, a devet posto ističe kako se mora zaduživati da bi pokrilo rashode. Najporaznija situacija je u Slavoniji gdje je čak 62 posto anketiranih ustvrdilo kako u financijama jedva spaja kraj s krajem. Da će od ostvarenih prihoda nešto kuna staviti na štednju GfK-a anketarima potvrdilo je tek tri posto sudionika istraživanja, 41 posto je odgovorilo da sigurno neće moći štedjeti, a 19 posto ocjenjuje da ni oni vjerojatno neće imati što štedjeti.




Komentirajte prvi

New Report

Close