Poduzetnički centar u Lovasu povukao 407.000 eura

Autor: Ksenija Kale , 14. svibanj 2012. u 22:00

U 18 mjeseci koliko projekt traje općina Lovas je krenula s gradnjom regionalne poslovne zgrade na 465 četvornih metara, sa šest ureda i konferencijskom dvoranom

Općina Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji nepovratno je dobila 407.421 euro iz pretpristupnog programa Europske unije IPA IIIC za projekt regionalnog centra, kojim se želi potaknuti poslovanje za promoviranje gospodarske aktivnosti te općine. Taj projekt pod engleskim nazivom “Construction of a regional business support centre for promoting economic activities in Lovas” ponajprije je namijenjen poduzetnicima, a ukupno je vrijedan 543.229 eura.

Naime, u opisu projekta koji financira EU sa 75 posto piše da se izgradnjom poslovnog centra želi ojačati malo i srednje poduzetništvo na području općine Lovas kroz pomoć poduzetnicima u uspostavljanju poslova te dati poticaj malim poduzetnicima i inovativnoj ekonomskoj aktivnosti. Projekt je počeo u prosincu 2010., a bit će završen u lipnju ove godine. U 18 mjeseci koliko projekt traje općina Lovas je krenula s gradnjom regionalne poslovne zgrade u svojoj poslovnoj zoni, ukupne površine 465 četvornih metara. Zgrada ima šest ureda za poslovne subjekte te konferencijsku dvoranu sa 90 sjedećih mjesta. Voditelj projekta Mladen Markešić kaže da se projekt približava kraju te da je u pripremi završna konferencija i zadnje dvije radionice za poduzetnike. “Ovaj projekt nastavlja se na prethodni koji je provodila općina Lovas, a riječ je o projektu za razvoj vinarstva na području Srijema. U sklopu toga projekta bila je napravljena projektna dokumentacinja za zgradu koja će biti izgrađena u dvije faze. Prva faza odnosi se na izgradnju upravne zgrade, odnosno poslovnih prostora koja je na kraju, a druga faza podrazumijeva poslovnoproizvodni pogon, odnosno izgradnju vinarije”, ističe Markešić za Poslovni dnevnik.

Napominje da je glavni cilj ovoga projekta izgradnjom regionalnoga poslovnog centra pridonijeti razvoju gospodarstva na tom području te dati poduzetnicima mogućnost da na jednome mjestu dobiju sve potrebne informacije. U tu će svrhu, dodaje, biti oformljen i stručni tim koji će poduzetnike savjetovati u poslovanju i pokretanju poslova. Istodobno će poduzetnici početnici moći dobiti asistenciju tijekom pokretanja posla, a u poslovnom centru će također moći dobiti i ured. “Naše iskustvo u pripremi ovoga projekta je pozitivno. Štoviše, iznenadilo nas je što se prilikom provedbe javne nabave za izgradnju zgrade nismo morali pridržavati hrvatskih zakona, nego praktičnog vodiča, odnosno praga prema europskim propisima, koji smatramo puno jednostavnijim jer ne koči investitora. Međutim, jedini je problem bio u tome što je nešto duže trajala izrada dokumentacije za javnu nabavu koju smo pripremali otprilike pola godine”, prisjeća se voditelj projekta. Inače, općina Lovas je vrlo uspješna u dobivanju nepovratnog novca EU, a dosad je uspjela povući više od 2,5 milijuna eura. Markešić tvrdi da usluge konzultanata u pripremi i provedbi projekata do sada nisu koristili.

O projektu

Jačanje poduzetništva
Izgradnjom poslovnog centra želi se ojačati malo i srednje poduzetništvo na području općine Lovas kao pomoć poduzetnicima u uspostavljanju poslova.

Poslovni centar
Projekt je počeo u prosincu 2010. godine, a bit će završen u lipnju ove godine. U 18 mjeseci trajanja projekta općina Lovas je krenula s gradnjom regionalnoga poslovnog centra u svojoj poslovnoj zoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close