Počinje druga faza transformacije HEP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2014. u 15:49
Predsjednik uprave HEP-a, Perica Jukić. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda (HEP) kreće u drugu fazu transformacije na razini Grupe tijekom koje očekuje optimizaciju poslovanja i uštede između dvije i dvije i pol milijardi kuna, izvijestili su u utorak čelnici HEP-a i Ministarstva gospodarstva na susretu s novinarima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) kreće u drugu fazu transformacije na razini Grupe tijekom koje očekuje optimizaciju poslovanja i uštede između dvije i dvije i pol milijardi kuna, izvijestili su u utorak čelnici HEP-a i Ministarstva gospodarstva na susretu s novinarima.

Te bi uštede trebale biti postignute u idućih pet godina, kaže predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

Navodi kako Uprava procjenjuje da će iduće godine iz HEP-a otići približno 700 ljudi, a svi koji odluče otići dobit će otpremnine te bi HEP nakon toga trebao imati 11 posto manje zaposlenika.

Projekt transformacije HEP-a zajednički su izradili konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers i Uprava HEP-a. Obuhvaća sva društva osim HEP Operatora distribucijskog sustava i HEP Opskrbe plinom, čime je obuhvaćeno 12 od ukupno 14 društava u 100-postotnom vlasništvu HEP-a, a ne obuhvaća HEP Telekomunikacije i HOPS. Idući korak je restrukturiranje HEP ODS-a, najavljuje Jukić.

HEP će transformacijom uvesti nove tržišne funkcije, centralizirati nabavu, ojačati prodaju i marketing, smanjiti troškove outsourcinga te smanjiti broj radnika i organizacijskih jedinica.

Transformacija će zahvatiti i upravljačku strukturu pa će biti smanjen broj direktora i rukovoditelja.

Po provedbi transformacije, HEP će imati tri društva manje – APO d.o.o., HEP Odmor i rekreacija d.o.o. i HEP Nastavno obrazovni centar Velika.

U HEP-u tvrde da su značajne pomake u uštedama napravili i ove godine, pogotovo u efikasnosti nabave energenata.

HEP d.d. smanjuje i upravljačku strukturu. Točnije bit će smanjen broj organizacijskih jedinica, sektora, direktora, šefova i rukovoditelja. Na razini Grupe bit će 105, a u HEP-u d.d. 71 organizacijska jedinica manje, a broj direktora smanjuje se sa 16 na 11.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak podcrtava da se HEP-ova transformacija ne može svesti na otpuštanja jer trošak plaća u HEP-u čini samo 10 posto rashoda. Smatra da transformacija mora pridonijeti potentnosti HEP-a na hrvatskom i tržištu regije te da je ona jedan od najhrabrijih i najvažnijih poteza HEP-a u dugom nizu godina.

Napominje da će usporedno s transformacijom, revitalizacijom svojih postrojenja koja iskorištavaju hidropotencijal HEP osigurati novih 100 megavata proizvodnje energije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da pojednostavimo. Prva faza se je sastojala od zapošljavanja srba i jugoslovena iz SDp-a i HNS-a na vodeće pozicije HEP-a. A druga faza se sastoji od zapošljavanja srba i jugoslovena na baš sve moguće raspoložive položaje kako bi se duh jugoslovenstva proširio čim više.
Naravno, jugoslovenstvo podrazumijeva da su Hrvati nepoželjni kao što su u uredu YUsipovića od zaposlenih 147 ljudi svi redom jugosloveni i nema niti jednog Hrvata katolika. Isti YUsipović će pričati o pravom putu o jednakim pravima o toleranciji a baš on pokazuje najdramatičniji primjer da se zapošljava isključivo ljude koji nisu Hrvati katolici.

New Report

Close