Pipi popunio kapacitete Dalmacijavina

Autor: Ivica Profaca,VLM , 26. rujan 2012. u 22:00

U splitskim kafićima se i ne naručuju drugi sokovi, a ugostiteljima zbog velike potražnje često nedostaje dovoljno neuglednih bočica

Kad je nedavno Uprava Košarkaškoga kluba Split najavila da će na dresovima nositi logotip gazirane narančade Pipi, najpoznatijeg proizvoda bankrotiranog Dalmacijavina, bio je to vrhunac fenomena koji vlada Splitom od početka ljeta. Po kafićima se gotovo i ne naručuju drugi slični gazirani sokovi, a ugostiteljima zbog velike potražnje često nedostaje dovoljno neuglednih bočica. Slično je i u trgovinama gdje se Pipi prodaje i u plastičnim bocama od pola i dvije litre. Razlog je odluka stečajnog Upravitelja Dalmacijavina Perice Mitrovića da ne širi previše popis kupaca kako bi otklonio opasnost spore naplate isporučene robe.

“Stečaj Dalmacijavina otvoren je 10. svibnja i tada smo odlučili nastaviti prekinutu proizvodnju jer smatramo da se samo proizvodnjom može održati vrijednost tvrtke koju čeka dražba, a osim toga smo osigurali posao za 230 radnika, kaže nam Mitrović. U pogonima Dalmacijavina od tada je proizvedeno čak 1,5 milijuna staklenih bočica Pipi, a pojava soka na tržištu izazvala je nevjerojatan val socijalne solidarnosti s radnicima koji su mjesecima marširali splitskim ulicama tražeći davno zarađene plaće. Baš kao u nekadašnjoj reklami s Veljkom Rogošićem, Pipi je opet ”piće za stare i mlade“. Među mlađom populacijom ušlo je u modu naručivati bočicu s likom Pipi duge čarape, a među njihovim roditeljima taj je sok postao manifestacija nostalgije za vremenom kad drugih izbora nije ni bilo, garnirano s ponešto osjećaja regionalne pripadnosti. Mitrović je oduševljen fenomenom iako je svjestan da je uglavnom lokalnog dometa, no nada se da će potez KK Split malo pogurati stvari. ”KK Split i Dalmacijavino dva su velikana, i jedni i drugi smo danas u teškoćama, i zato je ova ruka prijateljstva tim važnija gesta. Prvi put Pipi će se pojaviti na dresovima na utakmici s Crvenom zvezdom, a nadam se da ćemo jednog dana imati dovoljno snage da postanemo i pravi sponzori takvoga velikog kluba”, kaže Mitrović. Naravno, Dalmacijavino je miljama daleko od profitabilnosti, Mitrović kaže da je jedini cilj održati se na nuli i proizvodnjom sačuvati imovinu tvrtke prije dražbe. Natječaj će biti objavljen za mjesec dana, a Mitrović nam kaže da će početna cijena biti 230 milijuna kuna. Stečajni upravitelj je dosad imao nekoliko susreta s potencijalnim investitorima iz Hrvatske i svijeta, najzanimljivijim se čini interes jedne neimenovane kompanije iz Kine. Osim soka Pipi proizvodi se i vino te alkoholna pića, no ne u tolikim količinama, više da bi se zaposlile linije. Pipi je bio prvi proizvod koji je u povijest popularne kulture na našim prostorima ušao reklamama, a ne toliko sadržajem. Prvi maneken im je bio plivač Veljko Rogošić, a potom Miss Jugoslavije s početka 1980-ih Ana Sasso. Pipi je nastao kao odgovor na Badelovu Naru, a kreiran je u laboratoriju Dalmacijavina početkom 1970-ih. Sok je ime dobio na internom natječaju, jednom od radnika jako se svidjelo da uzor bude Pipi Duga Čarapa. Jedna boca s prijedlogom etikete je poslana i autorici slavne literarne djevojčice Astrid Lindgren, koja je – kažu tvorničke legende – na prijedlog pristala bez naknade za autorska prava.

Bolje i na Braču

Pokrenuo se Jadrankamen
Još jedan poznati dalmatinski stečaj, onaj bračkog Jadrankamena, ide izgleda dobrim putem. Nakon desetaka štrajkova i žestokih sukoba stečajna upraviteljica Anči Bašić uspjela je zaposliti 110 od 280 radnika, a u sljedećih šest mjeseci taj će broj narasti na 150. Vratili su se i kupci, izvozi se u Italiju, plaće redovito stižu, plaćaju se doprinosi i porezi državi, naknade za koncesiju, a godina bi trebala biti završena u plusu. A prije samo nekoliko mjeseci Anči Bašić je od napada bijesnih radnika trebala spašavati policija.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dajte Pipi i u ostatak Hrvatske. Ajmo se podsjetiti još jednom "kupujmo hrvatsko" jer time hranimo djecu hrvatskih radnika. Fantu i ostala smeća neka kupuju bankari.

Hvala Bogu, malo dobrih vijesti!

New Report

Close