Osječani testiraju jamce u SAD-u

Autor: Marija Birtić , 28. srpanj 2010. u 22:00

Nekoliko velikih američkih banaka već je počelo koristiti softver za elektroničku obradu kreditnih aplikacija osječke tvrtke Mono

Softver za elektroničku obradu kreditnih aplikacija osječke tvrtke Mono koristi nekoliko velikih banaka u Americi, a uskoro će ga koristiti nekoliko tisuća, za Poslovni dnevnik kaže Denis Sušac, direktor i suvlasnik tvrtke. Softver SBA Open, Mono je razvio za američku agenciju Small Business Administration (SBA) koja je u sastavu američke vlade. SBA se bavi podrškom malih tvrtki, a najistaknutija aktivnost je davanje jamstava na kredite.

Jednostavniji postupak
Da bi SBA poduzetniku odobrila jamstvo za kredit, zahtijeva izuzetno puno dokumentacije, a da bi proces odlučivanja bio što brži i efikasniji, SBA uvjetuje bankama točan format u kojem moraju poslati dokumentaciju o kreditnom zahtjevu malog poduzetnika. “Prije su aplikacije praktički bile formulari na računalu pa su se određeni podaci na svakom formularu ponavljali, a proces apliciranja trajao je oko dva mjeseca. Mi smo SBA Open napravili intuitivno: svi se podaci unose samo jednom, softver je napravljen po koracima koji su korisnicima logični i jednostavni za upotrebu, brzo se učitava i vrlo je siguran, što je Amerikancima izuzetno važno. S našim softverom popunjavanje dokumentacije traje desetak dana”, objašnjava Kristijan Horvat, voditelj projekta izrade softvera.Nakon 18 mjeseci razvoja, SBA Open je ušao u primjenu, a na američkom tržištu borit će se s oštrom konkurencijom drugih softvera koji zadovoljavaju format koji SBA propisuje. No, Sušac ističe kako su rezultati primjene pokazali da je SBA Open u svojoj klasi među boljima a cijenovno povoljniji. “Osim po kvaliteti, prvijenac je i po tehnologijama koje smo koristili, a bankama smo omogućili i dva načina primjene. Velike banke ga hoće imati instaliranog kao dio sustava, a manje banke ne žele, pa ga mogu koristiti preko interneta. To je za njih velika prednost i ušteda jer nema troškova instalacije i održavanja, već plaćaju samo naknadu”, objašnjava Sušac.

Preko Unicefa
Mono za SBA ne radi direktno već preko američkog klijenta koji posluje s tom agencijom. Do ovog posla došli su preko osječke tvrtke Mah koja je radila za Unicef. “Kroz poslove s međunarodnim organizacijama razmjenjuje se jako puno informacija o tome tko što zna i može, pa smo na taj način dobili posao”, zahvalno ističe Denis Sušac.

O tvrtki

Zaposleno 17 radnika
Mono zapošljava 17 radnika, a njihovi softveri za medicinu,farmaciju, financije, zapošljavanje i marketing koriste se u više od 70 zemalja svijeta, najvećim dijelom u SAD-u i zapadnoj Europi.

Iz izvoza 80 posto prometa
Preko 80% prometa dolazi iz izvoza. Novartis, Pfizer, Aventis Sanofi, Astra Zeneca, Zambon i druge multinacionalne tvrtke koriste rješenja Mona. U Hrvatskoj su im najveći klijenti Državni inspektorat i HEP prijenos. Prihod je lani bio 3,8 milijuna kuna uz dobit od 1,1 milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close