Obnovljeni stari Ilok mamac za turiste

Autor: Biserka Ranogajec , 16. veljača 2010. u 22:00

Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol nestrpljivo se čeka

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u utorak je u Iloku svečano otvorila u podne obnovljeni prostor dvorca Odescalchi sa stalnom postavom muzeja grada i muzeja na otvorenom srednjovjekovne palače knezova Iločkih.

Obnovljene spomeničke cjeline iločke povijesne jezgre dio su projekta “Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol” kojeg od 2005. zajmom financiraju Vlada RH (25%) i Razvojna banka Vijeća Europe (75%) u ukupnom iznosu od 30,2 milijuna eura. Uz iločku “akropolu” u Vukovaru se obnavlja dvorac Eltz, a u Vučedolu će se podići novi muzej što sve valja dovršiti do kraja iduće godine.Novo ruho starog Iloka upotpunit će i turitičku ponudu koju razvijaju Iločki podrumi u sastavu kojih se nalaze Stari podrum, nekad sastavni dio dvorca te obnovljeno ladanjsko imanje Principovac. Ivica Pavetić, direktor turizma i ugostiteljstva u Iločkim podrumima kaže da su nedavno obnovili 18 soba u objektima u staroj jezgri Iloka, zatim imaju kušaonicu vina sa stručnim vođenjem degustacija, suvenirnicu te restoran s dvije terase. Zadovoljni su s posjetom gostiju koji im dolaze od turista do poslovnih ljudi i studenata. Udarni mjeseci kad se posjećuje Ilok i razgledavaju vinogradi na imanju Principovac s novoobnovljenim vidikovcem su u proljeće i na jesen. Ove godine upotpunit će ponudu na imanju Principovac izgradnjom wellness centrom u vinogradu. Osim toga turistima su na imanju na raspolaganju sportski tereni sa raznim sadržajima. Vidikovac Principovac ima od lani novouređenih pet apartmana sa 4 zvijezdice i jedan predsjednički veličine 124 kvadrata. Iako su Iločkim podrumima primarni u poslovanju vinogradarstvo i vinarstvo, turizam je kao sporedna djelarnost isto značajan jer promiče kulturu pijenja vina, tumači Pavelić. On podsjeća i na slavnu prošlost, odnosno podatak kako je iz njihovog Starog podruma smještajnog kapaciteta od milijun litara vina, za krunidbu britanske kraljice Elizabete II isporučeno 11.000 butelja vina. Isto tako Principovac koji je nadomak središta Iloka smatra se jednom od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj od kuda se pruža divan pogled na Ilok, Srijem i Bačku. Zgrada vidikovca bila je u posljednjem ratu prilično oštećena.

Obnova

Poziv turistima
Zrinka Šesto, direktorica turističke agencije Danubiumtours iz Vukovara pozdravlja obnovu prostora dvorca i stare jezgre Iloka koji su nezaobilazan dio putovanja na krajnjem istoku Hrvatske.Turisti dolaze tijekom cijele godine, ali je posjećenost u zimskim mjesecima smanjena. Veća je iznimno u studenom kad je godišnjica pada Vukovara i kad se obično svrati i u Ilok. Agencija organizira dolazak iz Zagreba do Iloka vlakom Traminac ekspres. Izleti se provode u suradnji s Iločkim podrumima i hotelom Dunav u Iloku. Putem agencije lani je ovo područje posjetilo 9993 turista, od čega je oko 80% obišlo i Ilok.

Komentirajte prvi

New Report

Close