Nema nagodbe za IPK Osijek, slijedi stečaj

Autor: Petra Bulić , 16. travanj 2013. u 09:00
Marko Pipunić je kupio zadnju tvrtku kćer IPK Osijek/PIX

AUDIO nije unio zemlju u kapital, pa ništa od kolaterala.

IPK Osijek izvijestio je jučer kako je odbijen prijedlog otvaranja predstečajne nagodbe, čime se ta državna tvrtka – ostatak nekad vodećeg poljoprivrednog poduzeća u zemlji – približila na korak do konačnog prestanka poslovanja.

Direktor tvrtke, HNS-ovac Stjepan Čuraj, objašnjava kako je kraj postao izvjestan u prosincu kada je AUDIO, kao najveći dioničar, odlučio da neće dokapitalizirati tvrtku unosom nekretnina koje prilikom pretvorbe nisu bile uključene u temeljni kapital. Riječ je građevinskom zemljištu, čija je vrijednost nekad procjenjivana na više od 400 milijuna kuna, kojega je IPK Osijek planirao iskoristiti kao kolateral za kredit kojim bi se regulirali stari dugovi i pokrenuo novi investicijski ciklus.

Porezna je uprava lani zatražila stečaj, ali je na Čuraj zatražio odgodu dok se ne riješi pitanje dokapitalizacije. Tvrtka ima samo jednog zaposlenog, nema više nikakvih prihoda, a obveze su daleko veće od kapitala, pa Čuraj na sljedećem ročištu očekuje otvaranje stečaja. Inače, Vlada je prošli tjedan odobrila privatizaciju i posljednjeg društva izdvojenog iz ovog holdinga – Tvornicu ulja Čepin, koju preuzima Žito Marka Pipunića. U IPK Osijeku država i državne institucije drže 94,351 posto udjela, 3,08 posto je vlastitih dionica, a mali dioničari drže 2,41 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kad su je uništili,sve dijelove holdinga prodali za 1 kunu sad je zatvaraju za zametnu tragove.bravo.

New Report

Close