Najveće okrupnjavanje u domaćem IT sektoru

Autor: Bernard Ivezić , 28. rujan 2011. u 22:00

Storm grupa najveći je primjer okrupnjavanja na hrvatskom IT tržištu dosad, po prihodima je odmah iza King ICT-a, Combisa i IBM-a

Pet hrvatskih IT tvrtki: Storm Computers, Supra net, Optima OSN inženjering, O2 i Proaxis, objedinilo je prodaju i marketing u novu tvrtku te tako stvorilo jednog od pet najvećih sistemskih integratora u Hrvatskoj. Nova tvrtka Storm grupa po konsolidiranim rezultatima svojih članica lani je imala prihod od 150 milijuna kuna, a posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Predsjednik Uprave Storm grupe Vladimir Olujić istaknuo je da žele biti vodeći sistemski integrator u Hrvatskoj.

Četvrti po prihodima
Prema podacima portala Poslovna.hr, najveći sistemski integrator je King ICT, čiji je lanjski prihod bio 458,5 milijuna kuna. Drugi je Combis, koji je lani kupio Hrvatski telekom, s prihodom od 349,3 milijuna kuna. Slijedi IBM Hrvatska sa 224,2 milijuna kuna, a odmah iza njega na četvrtome mjestu po veličini nalazi se Storm grupa. Iako hrvatsko IT tržište zbog recesije pada treću godinu zaredom te iako su slični projekti udruživanja IT tvrtki poput Atenta i Beam-ICT-a propali, čelnik Storm grupe Olujić smatra da prostora za rast ima. “Hrvatsko tržište je malo, ali mi želimo osvojiti ovdje veći udio na tržištu tako što ćemo spojiti komplementarne usluge te ponuditi inovativna rješenja u medijskoj, prehrambenoj, hotelskoj i financijskoj industriji te državnom sektoru”, ističe Olujić. Dodaje da taj proces još nisu dovršili, već da razmišljaju o proširenju svoje ponude s uslugama hostinga i računalstva u oblacima kako bi objedinili servise i ponudili svoja rješenja u obliku softvera kao usluge. “Trenutno razmatramo hoćemo li ići u akvizicije takvih tvrtki ili ćemo nadograditi vlastite kompetencije u tom području”, kaže Olujić.Storm grupa je operativno započela s radom u rujnu. Krajem prošle godine formalno su je osnovale tvrtke Storm Computers, koja je specijalizirana za sistemsku integraciju, Supra net, specijalizirana za umrežavanje, i Optima OSN inženjering, regionalni ponuditelj rješenja za hotelsku industriju. Prema podacima iz Sudskog registra, te su se tri tvrtke međusobno i vlasnički povezale. No Vladimir Olujić dodaje da to nije isključivi način suradnje pa im se nedavno priključila i tvrtka Elektris s kojom nemaju vlasničkih veza.

Pravac Dubai
Damir Šiprelja, član Uprave Storm grupe, kaže da su im planovi mnogo širi od regije. Nedavno je Storm grupa pronašla partnersku tvrtku u Dubaiju s kojom se planira proširiti u tu regiju. “Za dva tjedna imat ćemo ured u Dubaiju”, zaključuje Šiprelja.

Plan razvoja

Postupno spajanje
Storm grupa zapošljava 150 stručnjaka. U prvoj polovici ove godine prihod joj je skočio 47%, na 78 milijuna kuna. Do kraja godine ipak očekuju ukupan rast 10 posto. Nude usluge sistemske integracije za razne industrije, posebno širok portfelj imaju u hotelijerstvu za kosu radili IT za Falkensteiner Iaderu vrijedan 15 milijuna kuna. U prvoj fazi u Storm grupi spojit će marketing i prodaju, a zatim financije i ljudske resurse te na kraju sve ostale odjele.

Komentirajte prvi

New Report

Close