Mršić kao bivši dužnosnik nije smio odmah u Upravu Podravke

Autor: Danijela Jozić / VLM , 29. travanj 2013. u 22:00
Zvonimir Mršić (Photo: Marijan Susenj/PIXSELL)

Povjerenstvo ga ne može smijeniti, poručuje predsjednica D. Orešković, nego “netko tko o tome vodi računa”.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 9. travnja je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Zvonimira Mršića, bivšeg gradonačelnika Koprivnice i saborskog zastupnika SDP-a, sada predsjednika Uprave Podravke. Kako je Poslovnom dnevniku pojasnila Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dužnosnici i nakon što napuste funkcije – u slučaju Zvonimira Mršića riječ je o gradonačelničkoj – najmanje 12 mjeseci ne mogu obnašati funkcije u upravama ili nadzornim odborima poduzeća, javnih ili privatnih. „Zvonimir Mršić još se nije očitovao na odluku Povjerenstva, za što ima 15 dana. Nama nije poznato kad ju je zaprimio tako da je još u roku“, rekla nam je Orešković.

Zvonimir Mršić jučer nam se nije javljao na telefon, a molbu za komentar uputili smo mu i preko Ureda za odnose s javnošću Podravke. Podravski list koji je u ponedjeljak objavio temu o tome da je Mršić de facto godinu dana nelegalno na čelu Podravke, također je ostao bez komentara. List upozorava da su sankcije u Mršićevom slučaju „smiješne“ – može dobiti opomenu, biti kažnjen financijski neisplatom dijela plaće, a ako Povjerenstvo utvrdi da je prekršio zakon, takva će odluka biti i objavljena. Nesumnjivo je da je on prekršio zakon jer je na čelu Podravke već godinu i pol dana. „Ako Povjerenstvo to utvrdi, on više nebi trebao biti na čelu Uprave te kompanije.  No, mi ga ne možemo smijeniti. To treba učiniti netko tko o tome vodi računa“, rekla nam je Dalija Orešković.

Mršićeva funkcija u Podravci od početka se smatra la političkim imenovanjem s obzirom na njegove visoke funkcije u SDP-u. A može se reći da je bio uspješan političar, s nekoliko mandata i kao gradonačelnik Koprivnice i kao saborski zastupnik. Formalno, odluku o imenovanju donijeli su mirovinski fondovi, koji drže oko 30% Podravke, ali šuška se da njegovim vođenjem kompanije nisu zadovoljni. Dubavko Štimac, predsjednik NO-a jučer nam je bio nedostupan. 

Iako je premijer najavio izdavanje novih dionica…

Zasad bez dokapitalizacije, ali EBRD bi rado u Podravku?

Nikakve dokapitalizacije Podravke zasad neće biti, doznajemo iz dobro upućenih izvora, iako je premijer Milanović u intervjuu Media Servisu najavio izdavanje novih dionica. “Podravka prvo mora poboljšati poslovne rezultate i dostići rezultate svoje ‘peer grupe’. Tada postoji temelj za dokapitalizaciju. Da bi se ona provela, kompanija mora postaviti neki cilj, neku akviziciju. Ali ne kao što su do sada bile, poput SMS-a“, kaže naš sugovornik. Hoće li sudjelovati mirovinski fondovi? Sada je to nemoguće jer su blizu limita ulaganja od 10 posto. Naš sugovornik ne isključuje stranog ulagača, poput EBRD-a. “Ta je banka u Hrvatskoj zainteresirana za sve, stoga ni Podravku ne možemo isključiti”, objašnjava naš izvor. EBRD je već bio u vlasničkoj strukturi Podravke.

Komentari (4)
Pogledajte sve

A voli Zvonko i slicni lovu. Vise nego majku svoju…45 somova kuna,pa to je kikiriki, pa on to potrosi za dva dana. Obraz nije nikad ni ima, nit on nit mu frend Polančec….Stoka politička lopovska..

Ne treba se držat zakona ko pijan plota,rekao je Tito. Ipak se tu radi o.plaći od 45 tis kn mjesečno

SDP ionako komesare imenuje ukazom vrhovnog komandanta, nikakvi drugi zakoni za Mršića ne vrijede, on sigurno priznaje samo “sud svoje partije”

New Report

Close