Luka Rijeka investira 40 milijuna eura u novi terminal Škrljevo

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2012. u 22:00
Promet luke povećan je za 4 posto

Riječka luka bilježi rast prometa generalnih tereta i drva, a pretovar rasutih tereta bio je na prošlogodišnjoj razini.

Luka Rijeka je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila prihod od 138,68 milijuna kuna, izvijestio je Vedran Devčić, predsjednik Uprave, na prezentaciji poslovnih rezultata u utorak u Rijeci.

Rast u 3. kvartalu

U odnosu na isto razdoblje lani, kada je ukupan prihod iznosio 271,4 milijun kuna, riječ je o statističkom padu od 49 posto, no on nije pokazatelj pravog stanja u tvrtki. Zbog prodaje 51 posto dionica Jadranskih vrata u iznosu od 92,2 milijuna kuna i knjiženja fer vrijednosti sudjelujućih interesa u Jadranskim vratima u iznosu od 48,2 milijuna kuna lani je knjigovodstveno uprihođeno više od 140 milijuna kuna po toj osnovi. Možda je bolji pokazatelj ovogodišnjeg poslovanja Luke Rijeka pretovar koji je ostvaren u volumenu od 2,36 milijuna tona, što predstavlja porast od četiri posto. U Rijeci ističu da kada se njihovu prometu doda i ukupan promet s kontenjerskog terminala Brajdica, tada je ukupan zbroj za prva tri tromjesečja 3,35 milijuna tona, što je za šest posto više nego lani. "Promet tereta povećao se za šest posto, a drva za čak 39 posto. Promet rasutih tereta je na lanjskoj razini jer smo prijašnji gubitak anulirali teretom s broda 'Cape Veni' koji znači povratak najvećih brodova u Rijeku. Najveći rast prometa zabilježen je u trećem ovogodišnjem tromjesečju, što je posebno važno jer je sadašnja Uprava upravo u tom razdoblju preuzela svoj mandat", kazao je Devčić.

Svoje tvrdnje o uspješnom trećem kvartalu potkrepljuje i brojkama od 767,4 tisuće tona tereta, što je za 16 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine. U Luci Rijeka su i ovom prilikom najavili investiciju u novi termnal Škrljevo u vrijednosti od 30 do 40 milijuna eura. Devčić kaže da se planira iskoristiti 400.000 četvornih metara prostora koji je u vlasništvu luke, a iskorišten je samo 30-40 posto. Radovi na terminalu trebali bi započeti do sredine 2013. U odnosu na svojega najvećeg konkurenta, slovensku Luku Koper, Rijeka je po ostvarenom prometu i prihodu i dalje poslovni patuljak. Glavna slovenska luka je u prvih devet mjeseci pretovarila 13,2 milijuna tona tereta, što je rast od 5,6 posto više nego lani. Ukupan prihod u ovogodišnjem razdoblju iznosio je 100,5 milijuna eura (760 milijuna kuna), što je bilo za jedan posto više nego lani. Koper je zabilježio rast svih vrsti pretovara s iznimkom kontejnera. Kako javljaju slovenski mediji, rasuti tereti u glavnoj slovenskoj luci porasli su 10 posto, tekući su povećani devet posto, a automobili šest posto. Generalni tereti su s nešto više od milijun tona ostali na istoj razini, a kontejnerski prijevoz s četiri milijuna tona bio je slabiji nego lani. Najupečatljiviji je rast prihoda kod automobila koji je skočio gotovo 20 posto, na 11,9 milijuna eura.

Ploče stagniraju

Treća značajna istočnojadranska luka je ona u Pločama. Iako u toj luci još nisu objavili podatke za svih devet mjeseci, oni za prvih šest mjeseci pokazuju silazan trend poslovnih pokazatelja. Sa 1,4 milijuna tona pretovarene robe u prvom polugodištu 2012. zabilježen je pad od 34 posto. Slično se dogodilo i s prihodom koji je s ostvarenih 64,3 milijuna kuna pao za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. Kako su pojasnili u Pločama, glavni razlog pada je u smanjenim poslovnim aktivnostima bosansko-hercegovačkoga gospodarstva, koje je isključivi korisnik Luke Ploče.

Komentirajte prvi

New Report

Close