Luka Rijeka ide u privatizaciju, ali još neko vrijeme ostaje u većinskom državnom vlasništvu

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2013. u 14:37
Goran Kovacic/PIXSELL

Plan je da u prvoj fazi bude provedena dokapitalizacija u kojoj bi većinski paket (50 posto plus jedna dionica) ostao u rukama države.

Luka Rijeka ide u privatizaciju, ali će još barem nekoliko godina ostati u većinskom hrvatskom vlasništvu, piše Novi list. Plan je da u prvoj fazi bude provedena dokapitalizacija u kojoj bi većinski paket (50 posto plus jedna dionica) ostao u rukama države i sve to trebalo bi se realizirati već do kraja ove godine kada bi maksimalno oko 35 posto dionica luke dobilo novog vlasnika, navodi se u tekstu.

Istovremeno bi i radnicima tvrtke bila ponuđena mogućnost otkupa dodatnog paketa dionica, vjerojatno po nominalnoj cijeni od 100 kuna, a u maksimalnom pojedinačnom iznosu od 7.500 eura za svakog radnika. Tu je ponovo riječ o pokušaju ispravljanje stare nepravde iz vremena prve pretvorbe i privatizacije Luke kada svaki radnik nije mogao upisati dionica u vrijednosti 20.000 njemačkih maraka, koliko je to bilo predviđeno zakonom, piše riječki list. No, ostaje upitno koliko će se radnici odazvati kupnji dionica pogotovo ukoliko ponuđena cijena bude na razini nominale, odnosno oko 100 kuna za dionicu.

Prvi glas u javnosti da se sprema privatizacija Luke Rijeka stigao je nedavno od resornog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, koji je rekao kako je od Uprave Luke naručio tri moguća modela privatizacije. Te modele Uprava priprema, što potvrđuje predsjednik Uprave Luke Vedran Devčić , koji također dodaje kako je apsolutno najboljim ocijenjen prijedlog dokapitalizacije za kojeg se prethodno ispitivao interes potencijalnih ulagača, piše list.

Komentirajte prvi

New Report

Close