Lipik glas se izvukao od kazne EK za kartele

Autor: Darko Bičak , 03. prosinac 2008. u 22:00

Očekuje se da će cijena stakla u svijetu rasti zbog plaćanja kazni

Hrvatski proizvođači stakla izbjegli su kaznu Europske komisije koja je kaznila četiri korporacije s ukupno 1,3 milijarde eura zbog stvaranja kartela.

Najveći domaći proizvođač autostakla Lipik glas nije sudjelovao u protupravnom udruživanju na tržištu, a u Lipiku očekuju da bi im ta odluka čak mogla i pomoći. Direktor Lipik glasa Danijel Zadjelović kaže da ga vijest o kažnjavanju nije iznenadila jer je vrlo teško postati dobavljač za OEM. “Velik se novac okreće u tom biznisu jer gotovo četiri velika proizvođača drže većinu tržišta i osim s cijenama kontroliraju tržište i sa svojim sirovinama. Oni proizvode tzv. float-staklo koje je sirovina za proizvodnju stakala. Vrlo je teško nabaviti staklo u ‘automotive’ kvaliteti i osigurati isto staklo za cjelokupno trajanje projekta. Procjenjujem da neće doći do većih pomaka na tržištu zbog te kazne. Cijene bi mogle rasti zbog potrebe nadoknade ovog izdatka koji netko treba platiti. U drugu ruku, autoindustrija proživljava veliku krizu, proizvodnja se smanjuje pa će i narudžbe za staklo biti manje što znači i niže cijene. Teško je predvidjeti razvoj događaja i zasigurno neće biti jednostavno poslovati u sljedećem razdoblju”, kazao je za Poslovni dnevnik Danijel Zadjelović. U Europskoj komisiji su pojasnili da je Saint-Gobain kažnjen tako drakonskom kaznom zbog svoje uloge u kartelu kao i zbog ponavljanja netržišnog ponašanja. Te četiri tvrtke, koje drže 90 posto europskog tržišta autostakla vrijednog dvije milijarde eura dogovarale su cijene i podjelu tržišta.

podaci

Visoke kazne
Europska komisija je kaznila Saint-Gobain sa 896 milijuna eura, Pilkington sa 370 milijuna, Asahi/AGC Flat Glass sa 113,5 milijuna eura te Soliver sa 4,4 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close