Klizna vrata daju prostoru više sunca i svjetlosti te stvaraju dojam otvorenosti

Autor: Jasminka Kovač , 06. listopad 2009. u 22:00

Staklena vrata moguće je ugraditi na drvene i aluminijske štokove, ali i izravno na zid, što je vrlo funkcionalno na mjestima gdje vrata služe za minimalno odvajanje dviju prostorija u stanu ili uredu

Vrata svakom prostoru daju posebnu notu i zrcalo su osobnosti. U današnje vrijeme dizajn i položaj vrata važan su element prostora koji može biti uređen u skladu s njima ili potpuno drukčiji. Svojim dizajnom vrata danas ukrašavaju interijere, a ujedno štite i od neželjenih pogleda. Pomična staklena (klizna) vrata omogućavaju više prostora suncu i svjetlosti. Zbog svog oblika i funkcionalnosti zauzimaju sve značajnije mjesto u suvremenoj gradnji. Metalglas okovi za staklena vrata i staklene klizne stijene predstavljaju novu generaciju okova za unutarnje uređenje koji u potpunosti slijedi moderne trendove dizajna interijera, bilo da je riječ o poslovnim ili privatnim prostorima. U interijeru klizne staklene stijene mogu biti s naglašenim ili nenaglašenim okovom. U gotovo svim slučajevima klizne staklene stijene su viseće, što znači da nema ukopavanja u pod i narušavanja izgleda interijera. Vodilice mogu biti ravne i zavojite, u inoksu ili aluminiju, a na neke sustave je moguće postaviti i drvena vrata, što otvara široke mogućnosti kombiniranja različitih materijala i daje notu topline.

Fuzirano staklo
Premda takav tip okova za staklo nosi veliku težinu i očekuje se da bude robustan, specifičnost metalglasa je ta da su pojedini sustavi toliko minimalizirani da se gotovo i ne vide, što svakako pridonosi eleganciji konkretnog rješenja u prostoru. Boja i obrada stakla je također vrlo važna te ju je moguće prilagoditi raznim prostorima. Osim prozirnog i satiniranog moguće je ugraditi i obojeno fuzirano staklo ili reljefno koje će pridonijeti tome da u prostoru u kojem se boravi imate pravo “umjetničko djelo”. Fuzija stakla je termički unikatna obrada stakla (najkreativniji i potpuno iznenađujući način obrade stakla, vraća staklo u njegovo prirodno amorfno stanje kakvo je staklo na otprilike 850 stupnjeva Celzijevih i ponovno ga stupnjevito vraća na dnevnu temperaturu).

Fiksne stijene
Spajanjem nekoliko stakala, boja, tekstura i različitih materijala dobivamo neočekivanu ljepotu stakla, a da pritom nismo izgubili ništa, nego samo dobili na dizajnu, strukturi, praktičnosti i prilagodbi stakla u uređenju interijera. Staklena vrata je moguće ugraditi na drvene i aluminijske štokove, ali i izravno na zid, što je vrlo funkcionalno na mjestima gdje vrata služe za minimalno odvajanje prostorija. Hoće li se na vrata ugraditi rukohvat, brava s kvakom, staklena ili kromirana ručkica, ovisi o interijeru. Moguće je i jednostavno pregraditi prostorije fiksnim stijenama s aluminijskim okvirima ili napraviti ogradu spojenu jedva vidljivim prihvatnicima gdje ćete imati osjećaj potpuno otvorenog prostora.

Autorica je diplomirani inženjer građevinarstva i dizajnerica interijera
jasminka@boja-art.hr
www.boja-art.hr

Komentari (3)
Pogledajte sve

To je plaćeni članak?

Kako unutarnja, tako i vanjska rolo ili sekcijska garažna vrata možemo pronaći izrađena od različitog materijala, kao što je to preimjerice drvo, aluminij, staklo i slično. Na koji god materijal se odlučili, svaka od njih će domu dati poseban ugođaj i ljepotu.

Danas postoje vrata u različitim veličinama i različitog dizajna pogodna za svaku prostoriju. Osim što vrata ukrašavaju interijere, isto tako ukrašavaju i eksterijer doma i štite od raznih vanjskih utjecaja, ako govorimo primjerice o vratima za garažu[/url].

New Report

Close