Kladionica Supersport počela prodavati i cigarete

Autor: Darko Bičak , 13. veljača 2011. u 22:00

U udruzi sportskih kladionica kažu kako bi svim kladionicama trebalo olakšati uvjete za dodatnu zaradu

Iako se uporaba, a i dostupnost, duhanskih proizvoda u Hrvatskoj sve više ograničavaju, distributeri pronalaze nove načine kako doprijeti do kupaca. Uz kafiće i sportske klubove, cigarete se danas mogu naći i u ponudi manjih kladionica. Supersport, inače, najuspješniji hrvatski lanac kladionica, je primjer jedne koja ima ugovor s Philip Morrisom. Zlatko Žvigač, predsjednik Udruge Kladionica, kaže da na razini struke nema posebnih uputa o držanju cigareta u kladionicama te da svaka njihova članica ima pravo povećati svoj prihod na način koji smatra najboljim. U Ministarstvu gospodarstva naglašavaju da nema nikakvih zapreka da uslužne djelatnosti, poput kladionica, imaju u svojoj ponudi prodaju cigareta.

Sve legalno
“Zakonske odredbe omogućuju pravnim i fizičkim osobama da u manjem opsegu, uz osnovnu djelatnost, obavljaju i druge djelatnosti ako su za to ispunjeni uvjeti iz posebnih propisa, konkretno Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. U ovom slučaju, ugostiteljski objekti, kladionice i slični objekti mogu uz zadovoljenje nekih uvjeta prodavati duhanske proizvode”, stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva koji je potpisala Ana Perica iz Odjela za odnose s javnošću i protokol. U Ministarstvu pojašnjavaju da se cigarete u kladionicama ne bi smjele prodavati putem automatskih naprava, jer takoa nije moguće ustanoviti je li kupac punoljetan ili ne. Kako je i inače ponuda kladionica, za sportsko klađenje, namijenjena isključivo osobama starijim od 18 godina, u Udruzi kladionica smatraju da bi trebalo olakšati svim kladionicama, koje to žele, da lakše zadovolje uvjete za dodatnu zaradu.

Bez komentara
Iz same kladionice Supersport nisu željeli komentirati svoj najnoviji poslovni potez. Niti u poznatom svjetskom proizvođaču duhanskih proizvoda Philip Morrisu nisu bili raspoloženi za pojašnjenje ovakvog širenja distribucijskog lanca. Nešto više o ovakvom kanalu prodaje nije bilo moguće doznati niti u Tvornici duhana Rovinj. Na upit da li i TDR prakticira ili razmišlja o prodaji cigareta u kladionicama, Kristina Miljevac iz Odnosa s javnošću Adris grupe kazala je da se radi o nagađanjima koja ne želi komentirati.

Nastavljen bojkot

TDR ne želi razgovarati s malim trgovcima
Još uvijek nema najava pregovora TDR-a i malih trgovaca koji i dalje bojkotiraju asortiman rovinjske tvornice zbog uvjeta koje je TDR želio uvesti novim ugovorima o distribuciji. Mali trgovci izračunali su da će TDR samo smanjenjem rabata u RH dodatno zaraditi oko 70 milijuna kuna, što prema njihovom mišljenju otvara prostor za stimulativniju politiku prema trgovcima u susjednim zemljama gdje TDR nema dominantan položaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close