JANAF premašio i prošlogodišnji rekord – povećana dobit za 55 posto

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2016. u 14:14
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od ukupno ostvarenih prihoda od temeljne djelatnosti u prvom polugodištu 2016. godine, 72,1% ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima, što je za 35,6% više od ostvarenja u prethodnoj godini.

JANAF, dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi objavilo je danas 28. srpnja 2016. godine, Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja  2016. godine.

U navedenom razdoblju JANAF d.d. je nastavio s odličnim poslovnim rezultatima s porastom ukupnih prihoda za 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te smanjenjem ukupnih rashoda za 1,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata veći su za 21,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od transporta nafte čine 63,6% prihoda od temeljne djelatnosti Društva, a povećani su za 28,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine najvećim dijelom zbog većeg obujma transporta nafte za sve inozemne kupce.

Ostvareni prihodi od skladištenja nafte čine 25,5%  prihoda iz temeljne djelatnosti, a veći su za 17% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je rezultat povećanih poslovnih aktivnosti i sklapanja novih ugovora s najznačajnijim svjetskim trgovcima naftom i naftnim derivatima. Prihodi od skladištenja derivata čine 10,9% prihoda od temeljne djelatnosti Društva.

Od ukupno ostvarenih prihoda od temeljne djelatnosti u prvom polugodištu 2016. godine, 72,1% ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima, što je za 35,6% više od ostvarenja u prethodnoj godini.

Bruto dobit iznosi 168,3 mil. kuna, a neto dobit iznosi 134,6 mil. kuna, što je porast dobiti za 55,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

JANAF d.d. je u tijeku realizacije novog razvojnog ciklusa u kojem su investicije od oko 1 milijarde kuna usmjerene na daljnji razvoj spremničkih kapaciteta, postrojenja za poboljšavanje učinkovitosti operacija na Terminalima, objekata zaštite okoliša i sigurnosti te energetske učinkovitosti. U tijeku je i gradnja podmorskog naftovoda koji je dio je projekta od zajedničkog interesa EU „Naftovodi JANAF Adria“ (čija je svrha povećati sigurnost transporta i opskrbe potrošača naftom) te izgradnja dva nova spremnika za skladištenje sirove nafte na Terminalu Omišalj.

Ugovorenim poslovima za 2016. godinu za transport nafte, skladištenje nafte i naftnih derivata ukupne vrijednost oko 630 milijuna kuna, JANAF je ojačao svoju tržišnu poziciju i strateški značaj u sigurnosti opskrbe naftom rafinerija i država jugoistočne i srednje Europe te time nastavio sa rastom poslovnih aktivnosti i rezultata.

JANAF je predložio Skupštini Društva isplatu dividende za 2015. godinu  te se očekuje raspodjela dobiti prema dioničarima u iznosu od 133,2 mil. kuna, a kako su djelom i država i neke državne institucije dioničari JANAF-a, tako će JANAF doprinijeti punjenju proračuna i kada se tome doda porez na dobit, može se reći da JANAF značajno pomaže održavanju proračunskih prihoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne treba dobrog menadžera staviti, treba staviti uhljebe i ne isplaćivati im bonuse, al zato ukradu 10 puta više….dobri pametni RH narod, i odlično novinarstvo koje živi samo na žutilu….i Kovačević i Pavelić su mi bili profesori i obojica zaslužuju svaku kunu bonusa

New Report

Close