Jadrankamen bez ulagača, čeka da ga spase vjerovnici

Autor: Suzana Varošanec , 31. kolovoz 2017. u 14:24
Tvrtka uredno posluje makar je u stečaju/Tino Jurić//PIXSELL

Opcija po kojoj se vjerovnici namiruju preuzimanjem udjela dobra je na srednji rok, na dulji ipak treba naći ozbiljnog igrača iz branše, upozoravaju stručnjaci.

Za razliku od hotelskih kuća za koje je u tijeku stečajni postupak u kojem evidentno postoje za njih zainteresirani strateški partneri te se i priprema teren za više takvih preuzimanja u Dalmaciji, ozbiljni ponuđači se povlače iz istovrsnih transakcija kad je riječ o proizvodnoj djelatnosti. Najnoviji slučaj dolazi iz Pučišća, gdje se u pogledu perspektive Jadrankamena više ne može računati na mogućnost vlasničke transformacije dužnika u rukama strateškog ulagača temeljem dokapitalizacije, jer ga jednostavno nema. 

Ispali iz igre
Potencijalni strateški partner John Richard Alm iz SAD-a, koji je proveo dubinsko snimanje, prema mišljenju predstavnika nadležnih državnih tijela, ponudio je nedostatno ulaganje. A na javni poziv koji je uslijedio stigla je jedino ponuda zagrebačkog Granit Polus Developmenta koja je kasnije odustala, kao i BSL iz Ljubljane čije je pismo namjere stiglo izvan roka. Sada treba naći drugi način da tvrtka opstane, poručuje u izvješću stečajna upraviteljica Anči Bašić.

Za daljnji tijek stvari u ovom postupku te u sklopu namirenja vjerovnika, međutim, predlaže nove mjere koje su po njoj jedini način kako da društvo nastavi s poslom u kojem ima dugu tradiciju. Posrijedi je zaokret k modelu koji je od početka služio kao rezervna opcija, a po kojem se vjerovnici namiruju preuzimanjem udjela u dužniku u svoje vlasništvo, tj. kroz pretvaranje dijela potraživanja u temeljni kapital. Ta se mogućnost sada stavlja svima na razmatranje uključujući i zainteresirane radnike u odnosu na dio njihovih potraživanja te ostale vjerovnike iz skupine dobavljača. Što se razlučnih vjerovnika tiče, dio njih bi preuzeo nekretnine kako bi iz njih namirili potraživanje, a za ostale to pretpostavlja obročnu otplatu uz 4,5% kamata, ali nakon otpisa dijela tražbina.

 

37 milijuna

kuna prihoda dosegnuto je u zadnje dvije godine

Navedeni model obično prepoznaju vjerovnici koji i imaju manji apetit za diskont jer im se time pruža manevarski prostor da se kasnije bolje zadovolje njihovi interesi. Kako se doznaje u prvim ocjenama, prijedloge upraviteljice stručnjaci smatraju kvalitetnim i održivom rješenjem na srednji rok, no ističu i da bi na dugi rok tvrtka trebala dobiti ozbiljnog tržišnog igrača iz branše. U prilog opstanka Jadrankamena ide i konjunktura u građevinskom sektoru te oporavak koji kreće. S druge strane, postoji još jedino likvidacija, koja ovdje prema mnogima ne dolazi u obzir zbog više razloga, a glavni je pozitivno i uredno poslovanje, tim više što je kamenolome pročešljala i inspekcija koja nije pronašla nepravilnosti, navodi se u izvješću. 

Likvidacija nije rješenje
Kad se uzme da je stečaj otvoren u ožujku 2012.,a  s obzirom na to da stari Stečajni zakon poznaje vremenska ograničenja kojima se primjerice za stečaj s preustrojem predviđa trajanje od tri godine, pod pritiskom rokova predložena rješenja dodatno se sagledavaju u pozitivnom svjetlu. Pod stečajnom upravom u kratkom je roku konsolidirano poslovanje tvrtke, dok je u zadnje dvije godine dosegnuta razina od oko 37 mil. kuna prihoda. U prosjeku ima oko 3 mil. kuna dobiti i amortizaciju od oko 4 mil. kuna, a računice pokazuju da bi mogla otplaćivati obveze u iznosu od 4 do 6 mil. kuna u narednim godinama. Analiza koju je izvršilo BDO Savjetovanje pokazuje da Jadrankamen iz tekućeg poslovanja može uredno ispunjavati dospjele obveze, ali ne i tražbine nastale do otvaranja stečaja, već da ima mogućnost podmiriti dug od 60 i 70 mil. kn u razdoblju od 8 do 10 godina. Inače, u Odbor vjerovnika trebali bi ući predstavnici HBOR-a i B-2 Kapitala kojem je Erste banka prodala svoje tražbine. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

a bandit orešar i kompanija truskaler i ostali miševi su se izvukli lišo? bravo hrvatska,ovo je slika i prilika stanja i budućnosti rh. j…..v….p…mater svim skupa

New Report

Close