Ivanina kuća bajke povukla gotovo milijun eura iz IPA-e

Autor: Ksenija Kale , 02. srpanj 2012. u 22:00

Objekt će dobiti izgled tradicijske obiteljske kuće iz vremena Ivane Brlić Mažuranić, u kombinaciji s unutarnjim multimedijskim konceptom

Turistička zajednica Ogulina, rodnoga grada književnice Ivane Brlić-Mažuranić, povukla je 999,9 tisuća eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA za projekt “Ivanina kuća bajke”. Zahvaljujući tome projektu, vrijednome ukupno 1,3 milijuna eura, Ogulin kao zavičaj bajke trebao bi se pozicionirati na turističkim kartama kao poželjna destinacija. Projekt je počeo u ožujku ove godine i traje 18 mjeseci, a otvorenje “Ivanine kuće bajke” planirano je do rujna 2013. godine. Partneri turističke zajednice u ovome projektu su Grad Ogulin i Konzervatorski odjel Karlovac pri Ministarstvu kulture. Voditeljica projekta Ankica Puškarić kaže da je projekt krenuo na osnovi strategije razvoja kulturnog turizma “Ogulin – zavičaj bajke”.

“Cijela strategija bazirana je na tome da je u Ogulinu rođena I. Brlić-Mažuranić koja je u autobiografiji zapisala da je inspiraciju za priče iz davnine pronašla u ogulinskom kraju, narodnim nošnjama, običajima, magičnosti Kleka te romantičnosti toka rijeka Dobre”, pojašnjava Puškarić.Izvorna rodna kuća Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu više ne postoji pa će u “Ivaninu kuću bajke” biti preuređena kuća u sklopu Frankopanskoga kaštela koja je u 19. stoljeću bila izgrađena i služila kao konjušnica, a donedavno su u njoj bile smještene knjižnica i čitaonica. Zahvaljujući tom projektu sufinanciranom iz EU taj će objekt dobiti izgled tradicijske obiteljske kuće iz vremena kada je književnica živjela, a u skladu sa zahtjevima konzervatorskog odjela i u kombinaciji s unutarnjim multimedijskim konceptom. Osim bajki i priča Ivane Brlić-Mažuranić svrha je projekta, rekla je Puškarić, razviti infrastrukturu za kulturni turizam i povećati prihod od turizma proširujući sadržaje već tradicionalnoga Ogulinskog festivala bajki koji se održava jedanput na godinu. Ivanina kuća posjetiteljima će ponuditi stalni postav izložbe, interaktivno vođene sadržaje, pričanje bajki uživo te vlastitu produkciju audio- i videomaterijala.“Svrha ovoga projekta je razvoj kulturnog turizma i privlačenje što većeg broja posljetitelja u Ogulin te povećanje prihoda od turističke djelatnosti i broja radnih mjesta i inovativnost u samom turističkom proizvodu”, tvrdi Puškarić. Ivanina kuća bajki imat će pet stalno zaposlenih, a zamišljeno je i sadržaj proširiti na vanjske lokacije, na tzv. rutu bajki koja će se protezati na 60 kilometara. Puškarić napominje da su iskustva u pripremi i provedbi ovoga projekta bila pozitivna. “S obzirom na dosadašnje iskustvo, ponovno bismo krenuli u ovakav projekt za dobivanje novca iz fondova EU jer smo uspjeli svladali principe koje propisuje Unija, koji su vrlo jasno propisani, no bez planiranja i dokumentacije nema razvoja projekta”, naglašava Puškarić. Također dodaje da su u pripremi i provedbi projekta koristili usluge konzultanata koje im je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koji su im uvelike pomogli u tim poslovima. “Usluge konzultanata svakako bismo koristili jer se nismo željeli natjecati s projektom a da nismo sigurno da ćemo ga doista i uspjeti realizirati jer bi to prema mojemu mišljenju bilo gubljenje vremena”, zaključuje voditeljica projekta.

Širenje ponude

Poželjna turistička destinacija
Projekt “Ivanina kuća bajke” će Ogulin kao zavičaj bajke na turističkim kartama pretvoriti u poželjnu destinaciju u svrhu privlačenja što više posjetitelja te povećanja prihoda od turističke djelatnosti.

Za projekt 18 mjeseci
Projekt je ukupno vrijedan 1,3 milijuna eura. Počeo je u ožujku ove godine i traje 18 mjeseci. Otvorenje “Ivanine kuće bajke” planirano je do rujna 2013. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close