Istraturist u plusu, Valamar smanjio minus

Autor: Marija Crnjak , 14. veljača 2012. u 22:00

Veći prihodi i veća dobit uz smanjenje gubitaka većine kompanija obilježili su prošlu turističku godinu

Umaški Istraturist vrlo je zadovoljan poslovanjem u prošloj godini jer je tvrtka minus od 28 milijuna u prethodnoj godini lani pretvorila u dobit od 22 milijuna kuna, s ukupnim prihodom 432 milijuna kuna. Podsjetimo, gubitak u 2010. tvrtka može zahvaliti naglom rastu financijskih rashoda zbog kreditne zaduženosti vezane uz švicarski franak. Poslovni prihodi Istraturista u prošloj su godini porasli za 10 posto, a znatno bolji rezultat uprava obrazlaže rastom prodajnih cijena za osam posto, postignutih promjenom kanala distribucije i repozicioniranjem portfelja.

Tvrtka Riviera Adria u većinskom vlasništvu Valamara, u čijem sklopu od kolovoza posluju i Valamarove tvrtke Rabac i Zlatni otok na Krku, lani je poslovala nešto bolje nego u prethodnoj godini, s ostvarenih 538 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 17,6 posto više nego 2010. Tvrtka koju je donedavno vodio ministar turizma Veljko Ostojić lani je znatno smanjila gubitak, s gotovo 13 na milijun kuna, a još veće smanjenje gubitka Valamar bilježi u svojim dubrovačkim hotelima. Na razini grupe Riviera Adria, koju čine istarski, kvarnerski hoteli te društvo Babin kuk Dubrovnik, ostvareno je 747 milijuna prihoda, a gubitak koji Babin kuk vuče od obnove dubrovačke Lacrome lani je smanjen za čak 47 milijuna i za 2011. iznosi 33 milijuna kuna. Rast prihoda grupe od 16,5 posto nadmašio je rast fizičkih pokazatelja od niti pet posto, što Valamar još može zahvaliti ulaganjima u prethodnim godinama na svim svojim destinacijama. Grupa Lukšić bilježi blagi oporavak kongresnog segmenta poslovanja. Hoteli Croatia, u čijem su sastavu kongresna dvorana Croatia u Cavtatu te mali hotel Supetar, lani su napravili 79 milijuna kuna prihoda, osam posto više nego 2010., i čak 58 posto veću bruto dobit u iznosu od 13 milijuna kuna. Plava laguna bilježi 533 milijuna kuna ukupnog prihoda, desetak posto više nego lani te dobit od 82 milijuna kuna, tridesetak posto više nego 2010. Hoteli Tučepi koji posluju u sastavu Bluesun grupe Jake Andabaka lani su ostvarili 82 milijuna kuna ukupnih prihoda te nakon pet godina gubitaka konačno ostvarili dobit od 3,3 milijuna kuna. Uprava napominje da su poslovni prihodi porasli za 37 posto. HUP Zagreb Anđelka Leke u prošloj je godini ostvario 227 milijuna prihoda od prodaje, što je nešto više nego lani. Uprava napominje da je ostvarena dobit u prošloj godini također bolja nego 2010. godine. Gubitak od 45 milijuna kuna posljedica je restrukturiranja i pripajanja povezanih društava H.B.I. i Astoria.

Državne tvrtke

Gubici, neuspjela prodaja i neriješena privatizacija
UHTP Korčula lani je uprihodovala 42 milijuna kuna ostvarivši gubitak od 11 milijuna kuna, što je na razini prethodne godine. U poslovanju se nije ništa bitno izmijenilo s obzirom na to da država još nije riješila pitanje privatizacije korčulanske hotelske tvrtke koja je krajem godina doživjela još jedan propali pokušaj prodaje turističkog naselja Bon Repos. Slične probleme imaju i dubrovački Hoteli Maestral koji su i dalje u većinskom državnom vlasništvu. Tvrtka je lani uspjela prepoloviti gubitak na četiri milijuna kuna u odnosu na 2010. zahvaljujući znatnom rezanju troškova te dva milijuna većem prihodu (ukupan prihod 46 milijuna u 2011.) Velik uteg za tvrtku predstavljaju ukupna dugovanja u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna, dok se dug HTP-a Korčule popeo na 120 milijuna kuna.

Grupa Riviera Adria
PRIHOD – 747 milijuna kuna
DOBIT – 33 milijuna kuna

Plava Laguna
PRIHOD – 533 milijuna kuna
DOBIT – 82 milijuna kuna

Istraturist
PRIHOD – 432 milijuna kuna
DOBIT – 22 milijuna kuna

HUP Zagreb
PRIHOD – 272 milijuna kuna
DOBIT – 45 milijuna kuna

Hoteli Tučepi
PRIHOD – 82 milijuna kuna
DOBIT – 3,3 milijuna kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close