Ilsad povećao proizvodnju za 15%

Autor: Mladen Volarić , 16. svibanj 2007. u 06:30

U Ilsadovoj ponudi su i protueksplozivna vrata kakve je tvrtka ugradila u jednoj bazi NATO-a

Ozaljska tvornica PVC i aluminijske stolarije Ilsad 2006. godine povećala je proizvodnju za 15 posto u odnosu na 2005. godinu, a čak trećina svih proizvedenih finalnih proizvoda izvezena je na probirljivo njemačko tržište. Braća Željko i Stjepan Hrastov, kad su 1993. godine osnovali Ilsad, zacrtali su od početka plan proizvodnje visokokvalitetne građevinske stolarije, pa su razvoj tvrtke temeljili na znatnim kreditnim ulaganjima u kvalitetne strojeve, inputima najkvalitetnijih materijala i kontinuiranom usavršavanju zaposlenika. S razvojem proizvodnih mogućnosti i tržišne orijentacije širila se i Ilsadova lista dobavljača i ponuda gotovih proizvoda. Za proizvodnju PVC stolarije koriste se profili od polimera oslobođenih omekšivača i kadmija, njemačkog proizvođača Rehau, za rukovanje vratima i prozorima ugrađuju se sigurnosni okovi Winkhausa, u programu roleta dobavljač je njemačka Roma, a takvi su standardi i u proizvodnji grilja, vanjskih žaluzina i komarnika. U Alu programu Ilsadov dobavljač profila i okova vodeći je svjetski proizvođač Schuco, a korak dalje u Ilsadovoj ponudi je i izrada protueksplozivnih vrata i prozora kakve je Ilsad već instalirao u jednoj velikoj NATO-ovoj bazi, dobivši taj posao na međunarodnom natječaju. Kako ističe Željko Hrastov, Ilsad u cijenu svoje stolarije uključuje i njezinu stručnu ugradnju, za što se brinu posebni timovi, pa se tako za potrebe domaćeg tržišta svi prozori i vrata proizvode prema želji naručitelja, točno prema mjerama otvora u koje će biti ugrađeni. Za razliku od takvog pristupa i prilagodbe proizvodnje za poznatog kupca, a što je i odraz kaosa i nestandardizirane gradnje na domaćem tržištu, izvozni program za Njemačku proizvodi se po unaprijed dogovorenim standardiziranim mjerama, pa u cijeni te stolarije nema troškova terenskih ekipa radi izmjere dimenzija i ugradnje stolarije. Proizvodni program Ilsada zbog toplinsko i zvučno izolacijskih svojstava izravni je doprinos provedbi programa energetske učinkovitosti. U tom smislu na domaćem tržištu, napominje Hrastov, još vlada nered i kvazikonkurencija na bazi nekvalitetne uvozne robe iako i tu stvari kreću nabolje.

“Nažalost, u masovnoj stanogradnji gdje investitori žele u gradnji uštedjeti na svakom koraku, još se ugrađuje jeftina, ali vrlo nekvalitetna stolarija uvezena iz Poljske, Rumunjske, Mađarske i drugih zemalja, kamo su razni zapadnoeuropski proizvođači preselili svoju zastarjelu proizvodnju, čije profile ne mogu nigdje drugdje prodati osim u jugoistočnoj Europi. To je stolarija koja se proizvodi od recikliranih materijala, vrlo tankih stijenki, a što ova proizvodnja jednostavno ne trpi. Ipak ,vjerujem u uvođenje reda kontrolom kvalitete takve uvozne robe, a što bi se trebalo provesti nakon što je 21. lipnja 2006. godine Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo tehnički propis za prozore i vrata kojim se propisuju tehnička svojstva tih građevnih elemenata”, rekao je Željko Hrastov. Potaknuti dosadašnjim uspješnim razvojem, a pogotovo izvoznim uspjehom, braća Hrastov prošle su godine investicijom od pet milijuna kuna nabavili novu opremu za automatsku proizvodnju PVC stolarije, a u ponudi je i RAL PVC stolarija s površinom strukture poput hrastovog, orahovog ili mahagonijeva drva, čime se PVC stolarija može sasvim prilagoditi estetici posebnih objekata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slažem se sa tvrdnjom da na tržištu postoji cijeli niz nekvalitetnih profila i nelojalne konkurencije koju nije briga što se sa takvim nestandardiziranim materijalima remeti kvaliteta gradnje pogotovo pred ulazak u EU kad će se ti normativi još postrožiti. je dugovječan materijal i zato bi se prije gradnje trebalo dobro proispitati o njezinim kvalitativnim svojstvima, što je na kraju vjerujem isplativija opcija od ove najčešće kineske varijante.

New Report

Close