Iako potražuje milijardu kuna od kupaca, Medika udvostručila dobit

Autor: Marija Crnjak , 14. veljača 2013. u 12:37
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Kao najveći rizik za poslovanje u prošloj godini uprava Medike tako navodi dugi rok naplate od kupaca.

Vječan problem nelikvidnosti na domaćem tržištu lijekova zbog dugova države za lijekove na recept, što se baš ovih dana zahuktava novim prijetnjama prekidom u opskrbi lijekovima, obilježio je poslovanje Medike, jedne od četiri velike veledrogerije u prošloj godini.

Kao najveći rizik za poslovanje u prošloj godini uprava Medike tako navodi dugi rok naplate od kupaca, što je imobiliziralo dobar dio obrtnog kapitala Medike kao i mogućnost vlastite otplate obveza. Medikina potraživanja od kupaca tako su s 1,17 milijarde u 2011., lani porasla za dodatnih dvjesto milijuna kuna na 1,3 milijarde kuna, i to unatoč djelomičnoj sanaciji dugovanja koje je napravilo Ministarstvo zdravlja sredinom godine. 

Medikine obveze dobavljačima tako su također porasle, s 948 milijuna kuna na čak milijardu kuna na kraju 2012. godine. Medika je istodobno duplo smanjila zaduženost prema bankama, no zahvaljujući reprogramu kredita, kako se navodi u izvješću. Dugovi kupaca iznose nešto više od polovice ukupnog lanjskog prihoda Medike od 2,27 milijarde kuna. Doduše, i u tim teškim uvijetima poslovanja Medika je lani udvostručila bruto dobit na 51 milijun kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close