HT, Velesajam i Narodne novine izmiču CARNetovim pravilima o domenama

Autor: Bernard Ivezić , 20. listopad 2011. u 22:00

Unatoč katastrofičnim najavama jedine žrtve novog Pravilnika o .hr domeni trebale bi biti samo tvrtke i obrti koji su se ugasili

Izbrisali smo nekoliko domena i to isključivo onih čiji su korisnici prestali postojati, odnosno izbrisani su iz jednog od petnaest registara na koje se CARNet referira pri dodjeljivanju domena”, potvrdio je za Poslovni dnevnik Zoran Vlah čelnik CARNetovog Registra .hr domena. Podsjetimo, CARNet je prije mjesec dana priopćenjem najavio da će izbrisati više od 10.000 .hr domena, odnosno svaku sedmu hrvatsku domenu, jer ih korisnici nisu ažurirali ili pak nisu u skladu s novim Pravilnikom o .hr domeni.

Troškovi obrtnicima
Među inima, na meti novog pravilnika nisu se našle samo neažurirane domene već i one mnogih obrtnika koje nisu identične imenu pod kojim su registrirani. A problem imaju i velike kompanije poput Hrvatskog telekoma, Zagrebačkog velesajma ili pak Narodnih novina, jer imaju domene od dva slova – ht.hr, zv.hr i nn.hr – što je po novom pravilniku zabranjeno. Vlah kaže da se zbog toga razmatraju opcije po kojima bi se novi pravilnik ublažio. Novim su pravilnikom, primjerice, diskriminirani obrtnici, posebno oni koji su si registrirali atraktivna imena domena. Pronašli smo slučaj obrta za preradu lima i tokarenje Tukač vlasnika Drageca Tukača iz Brezničkog huma koji zbog novog pravilnika mora plaćati ono što je prije koristio besplatno.

“Iako imam domenu Tukac.hr, CARNet je rekao da imam pravo isključivo na besplatnu domenu u kojoj stoji puni naziv obrta pa je jedino rješenje bilo da za 500 kuna godišnje zakupim pravo na istu onu domenu koju koristim već 15 godina i koja mi se nalazi na svim vizitkama, memorandumima i računima”, kaže Dragec Tukač.Da se dio obrtnika našao u nezavidnoj poziciji, potvrdio nam je i Zoran Vlah iz CARNeta te pojasnio kako im izlaze u susret. “Do sada nijednom obrtniku zbog usklađivanja nismo ugasili domenu, a raspravlja se i o mogućnostima promjene ove odredbe”, naglašava Vlah te dodaje da sličan problem imaju s velikim tvrtkama koje su, uglavnom prije 2000. godine registrirale dvoslovne .hr domene. “Prije se zbog sigurnosnih razloga predlagalo da se ne registriraju dvoslovne domene, ali danas je tehnologija toliko napredovala da za to više nema potrebe”, kaže Vlah.

Poček 30 dana
Ističe da planiraju ponovo omogućiti registraciju takvih domena te da stoga neće tražiti od Hrvatskog telekoma, Zagrebačkog velesajma, Narodnih novina te još desetak drugih subjekata da mijenjaju svoje domene. Zoran Vlah iz CARNeta naglašava da do sada nisu ugasili niti jednu domenu nekog aktivnog subjekta. “Oni koji su aktivni, a oglušili su se na naša upozorenja, hitno su se javili našoj službi za korisnike kad smo im deaktivirali domenu jer su im prestali raditi e-mailovi i nisu imali pristup webu. Tako bi ažurirali podatke i domena im je opet bila aktivirana”, kaže Vlah.Pojašnjava da novi sustav upravljanja .hr domenom šalje tri e-maila prije brisanja domene. U prvih 15 dana od isteka domene ne događa se ništa, a u drugih 15 dana domena se deaktivira i briše tek po isteku tog razdoblja.

Komentirajte prvi

New Report

Close