Hrvatske inovacije u J. Africi

Autor: Biserka Ranogajec , 29. rujan 2008. u 06:30

Tvrtke iz Tehnološkog parka izvoze proizvode u dvadeset zemalja

Goran Orešković, vlasnik tvrtke Veski, pozvan je u Južnoafričku Republiku da prezentira vibracijske sustave za hidro i termoelektrane. Orešković se nada da će nakon prezentacije potpisati konkretne ugovore budući da su njegove inovacije ugrađene u 11 hidroelektrana u Hrvatskoj i četiri u svijetu, od kojih su tri u Sloveniji i jedna na Islandu.

Sedam patenata
Orešković je veteran Tehnološkog parka Zagreb koji je svojim inovativnim proizvodima na području sustava za monitoring i dijagnostiku velikih energetskih postojenja mnogo napravio za njegovu afrimaciju. Ovih dana bio je zapažen i vlasnik tvrtke Mikrotrend Želimir Dujmović iz Tehnološkog parka jer je za akcelerator u CERN-u izradio 120 sklopova po narudžbi Instituta Ruđer Bošković. Pokazalo se da je uređaj izrađen u Tehnološkom parku bio bolji i jeftiniji od istog takvog američkog. Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka na zagrebačkoj Trešnjevci, kaže da je u parku osnovano 50 tvrtki.Sada ih je 19, a imaju sedam patenata za inovativna rješenja za koja su dobili više od 90 nagrada u svijetu. Proizvode koji su rezultat vlastitog razvoja izvoze u više od 20 zemalja. Ožanić smatra kako državni novac predviđen za razvoj ne treba raspršiti na mnogo nevažnih projekata, već ga koncentrirati na poduzetnike koji imaju potencijala. Nepisano je pravilo da domaći kupci prvi isprobaju inovacije kako bi se moglo tada konkurirati i na stranim tržištima. Veski je 1997. godine dobio šansu za plasman sustava u HE Dubrovnik i Varaždin koji su potom ugrađivani u strane elektrane. Sada imaju sličan projekt koji su kreirali za brodogradnju i nalazi se na ispitivanju u brodogradilištu 3. maj.

Testiranje prototipa
Riječ je o sustavu za upravljanje brodskim ventilima koji se uvoze, a proizvodi ih samo nekoliko proizvođača u svijetu. Prototip se testira već godinu dana i u travnju ove godine od stručnjaka je dobio dobre ocjene. Iluzija je očekivati da će nam strano brodogradilište dati šansu, kaže Orešković, već moramo nastojati sistem ugraditi u jedan od budućih brodova koje će brodogradilište 3. maj raditi za domaćeg naručitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close