Hrvatska za obrazovanje povukla 38,8 milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 19. prosinac 2011. u 22:00

Zahvaljujući novcu EU ojačani su kapaciteti strukovnog obrazovanja za pružanje modernih strukovnih kvalifikacija privlačnih učenicima i traženih na tržištu rada

U sektoru obrazovanja sredstvima Europske unije kroz IV. komponentu Instrumenta pretpristupne pomoći IPA od 2007. do 2011. Hrvatska je provela, provodi ili će provesti 19 projekata financiranih iz EU ukupno vrijednih 38,8 milijuna eura. Njihov je cilj ulagati u ljudski kapital i veću zapošljivost, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs na nedavno održanoj završnoj konferenciji projekta “Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma”, održanoj u zagrebačkom hotelu Antunović.

Navodi da je zadatak ovoga projekta poboljšati ulogu sektorskih vijeća i metodologiju razvoja kvalifikacija i kurikuluma, ojačati kapacitete stručnjaka ASOO-a te dati potporu razvoju strukovnih kvalifikacija. U sklopu projekta je formirano 14 profila sektora te baza podataka koja sadrži 26 standardnih zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma te priručnik za planiranje i razvoj kvalifikacija. Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren tvrdi da čak i danas, kada se EU suočava s velikim teškoćama i kada više nego prije svjedočimo tome kako je teško postići dogovor o brojnim važnim pitanjima, glede obrazovanja na razini EU postoji jedinstvo da je upravo ono ključno za ostvarenje ambicioznih ciljeva EU. “Studije i istraživanja su pokazali da ulaganje u obrazovanje nosi pozitivne učinke”, kaže Vandoren te napominje da je obrazovanje najbolje osiguranje od nezaposlenosti i siromaštva. Sanja Crnković-Pozaić, stručnjakinja na projektu, upozorila je da se upotreba znanja i vještina u gospodarstvu mijenja brže od procesa stjecanja kvalifikacija. “Želimo živjeti u zemlji znanja. No čini se da do sada nismo planirali obrazovanje. Još nije pokrenuta prava analiza na tržištu rada da vidimo što je Hrvatskoj doista potrebno u sljedećih 10-15 godina”, smatra Crnković-Pozaić.

Komentirajte prvi

New Report

Close