Hotelska usluga po cijeni hostela

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2013. u 21:45
Danijela Čavlović, osnivač i vlasnica Kairosa/PIXSELL

Hrvatska banka za obnovu i razvitak pomogla osnivanje novog zagrebačkog turističkog brenda koji je osmislila Danijela Čavlović.

Orginalna ideja, nešto vlastite ušteđevine te povoljni kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) proizveli su zagrebački turistički brend "Bed&breakfast Studio Kairos".

Kako pojašnjava začetinica ovog projekta, Danijela Čavlović, Kairos je mješavina hotela i hostela, a uz obiteljsku atmosferu kakvu pružaju obiteljski pansioni. Naime, radi se o turističkoj ponudio koja prema kategorizaciji podrazumijeva iznajmljivanje soba te uslugu doručka. Iako se na prvi pogled ne radi o ničem revolucionarnom, to je u Zagrebu, a vjerojatno i u čitavoj Hrvatskoj, prvi takav objekt."Kada sam prije godinu dana sređivala dokumentaciju za otvaranje objekta, u Gradskom uredu za gospodarstvo koje izdaje rješenje o kategorizaciji, objasnili su mi da sam prva koja je registrirala ovakav biznis. To me poprilično iznenadilo s obzirom da se stalno ponavlja kako je Hrvatska turistička zemlja, a zbog čega sam se i odlučila na ovaj projekt", kaže Čavlović.

Struktura posjetitelja
Poslovni model se pokazao izrazito uspješnim jer je popunjenost kapaciteta u protekla tri mjeseca dosegla razinu od stabilnih 80 posto. Gosti u Kairosu su različiti, od turista, poslovnih ljudi i posjetitelja koncerata do građana koji su došli na bolničke pretrage. Vlasnica je posebno ponosna na činjenicu da je njezin "hotelčić" na jednoj od najznačajnijih globalnih turističkih web stranica, Tripadvisoru, ocijenjen bolje nego Hotel Esplanade. Iako ima posjetitelja koji prakticiraju na svojim putovanjim Bed & Breakfast sadžaje zbog njihove autentičnosti i želje za nečim drugačijim, većina korisnika se za njih odlučuje ipak zbog cijene. Naime, radi se o hotelskoj usluzi po cijeni hostela jer, osim doručka, ponuda uključuje kupaonicu u svakoj sobi, besplatni internet i kabelsku televiziju. Tako se krevet i doručak u Kairosu mogu dobiti već od 220 kuna po osobi. Uz to, ovaj Studio nudi svojim gostima niz drugih pogodnosti poput omogućavanja punog ili polupanisona u restoranu koji je tik do njihova prostora. 

Isto tako, turisti mogu iznajmiti bicikl s kojim će obići grad ili pak računalo i tablet, ako žele surfati internetom, a nisu ponijeli vlastiti uređaj. Svaka od četiri sobe, s ukupno 12 ležajeva, razlikuje se dizajnom koji opisuje Zagreb kroz određeno vrijeme, njegove stanovnike i svakodnevicu koju su živjeli ili žive još danas. Tako se u sobi pisaca (Writers room) može saznati tko su bila najveća zagrebačka pera. Zanatska soba će gosta upoznati s obrtničkom tradicijom Zagreba, a svoju priču imaju i Bakina te Muzička soba. Kako pojašnjava sama Čavlović, Studio Kairos pruža savršenu intimu samcu ili paru, ali je i potpuno opremljen da zadovolji potrebe grupe do 12 ljudi. Ondje se mogu organizirati radionice i slična druženja za što će svojim gostima domaćini osigurati svu potrebnu podršku.

Uloženo oko milijun kuna
Kairos je otvoren u potpuno rekonstruiranom prostoru obiteljskog stana u Vlaškoj ulici od 100-injak kvadrata. U projekt je uloženo oko milijun kuna, a od čega je veći dio pokriven kreditom HBOR-a. Zanimljivo je da je poslovni plan za ovaj Bed & Breakfast napravila sama vlasnica, iako se nikad prije nije bavila ni turizmom, a ni poduzetništvom. Danijela Čavlović je dugogodišnja novinarka, a radila je i u odnosima s javnošću. Zadnja pozicija u tom sektoru joj je bila ona voditeljice PR-a u jednom velikom mobilnom operateru. Nakon što je zbog restrukturiranja, zajedno s još 130 kolega, dobila otkaz, počela je ozbiljno promišljati o svojoj budućoj karijeri."U korporaciji smo dobili solidnu otpremninu, ali što mi je s današnjeg stajališta još i važnije, omogućena nam je radionica na poslovnoj školi Cotrugli, a što je zapravo bio neki vid MBA. Tu sam stekla osnovna znanja o pokretanju i vođenju biznisa, a za diplomski rad sam napravila poslovni plan ovog svojeg projekta. Mentori i konzultanti na Cotrugliu su mi pomogli s time što ne valja i što trebam nadopuniti – i taj plan sam predstavila u HBOR te je bez problema prihvaćen", prisjeća se Čavlović. 

Franšiza

Uskoro se otvara Kairos 2

Koliko je projekt Bed & Breakfast Studio Kairos bio uspješan, pokazuje i činjenica da bi se u skoro vrijeme u Zagrebu trebao otvoriti i franšizni Studio Karios 2. Naime, za projekt se zainteresirao vlasnik nekretnine u Palmotićevoj ulici koji ima neiskorišten gotovo identični prostor u kojem je otvoren i Kairos. Nakon potpisivanja franšiznog ugovora, ovih dana je pokrenut i postupak dobivanja kredita od HBOR-a. Novi prostor će se također sastojati od četiri nove tematske sobe. Očekuje se daljnija ekspanzija franšize, a u planu je širenje i na velike gradove na obali.

Komentirajte prvi

New Report

Close