Horex za 10. rođendan otvara hale vrijedne tri milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 26. svibanj 2006. u 06:30

Godinama se opiremo pokušajima da nas prisvoje proizvođači čelika, a nismo se oslanjali ni na banke, ističe Wolfgang Dieter Schepe, direktor Horex Tradea, tvrtke čiji je godišnji promet 250 milijuna kuna

Najveći hrvatski distributer čeličnih proizvoda Horex Trade d.o.o. danas će svečano obilježiti 10 godina svojeg poslovanja, i to otvaranjem novoga logističkog centra na zagrebačkom Jankomiru. Riječ je o greenfield investiciji vrijednoj tri milijuna eura uloženih u dvije hale površine 3500 četvornih metara, čijem će puštanju u pogon kumovati Severina.

Nekoliko limova
U Horexu planiraju u iduće tri godine izgraditi još tri slične hale tako da bi se njihov logističko-proizvodni centar Jankomir trebao prostirati na 8000 četvornih metara. Horex Trade je tvrtka-kćer austrijske multinacionalne kompanije Exterstahl koja ima 75 posto udjela, a ostatak otpada na domaći menadžment koji upravlja pogonom u Hrvatskoj. Od samog osnutka tvrtka Horex ima istog direktora Wolfganga Dietera Schepea, koji kaže da je Hrvatska vrlo važno tržište za čitavu Exterstahl grupu koja ima godišnji konsolidirani promet od oko 750 milijuna kuna, od čega 250 milijuna otpada na našu zemlju. Prema Schepeaovim riječima, na Horex otpada oko 35 posto hrvatskog tržišta čelika koje teži između 50 i 80 tisuća tona godišnje. “Kada je tvrtka Horex osnovana u svibnju 1996., raspolagala je skladištem od 1000 četvornih metara s nekoliko čeličnih limova, koje se nalazilo na terenu tvrtke Končar. Tvrtka je već u sedam mjeseci poslovanja s dvoje zaposlenih ostvarila promet od 13 milijuna kuna”, kaže Wolfgang D. Schepe.

Previsoke cijene
Tvrtka danas posluje s mnogobrojnim hrvatskim poduzećima, a posebno im je zanimljiva brodogradnja, pa je zbog toga u Rijeci nedavno osnovana njihova podružnica. Iako bi se moglo očekivati da veća cijena čelika, osim proizvođaču, najviše odgovara trgovcima, Shepe objašnajva da takav stav vrijedi samo kratkoročno, no da prije ili kasnije svi u biznisu s čelikom imaju problema zbog visokih cijena. Vodeći ljudi Horexa ističu da su uspijeli očuvati samostalnost u turbulentnim poslovnim uvjetima. “Horex se godinama opirao pokušaju da ga prisvoje proizvođači čelika, a nije se oslanjao ni na banke, već je uspjeh gradio vlastitim potencijalima. Upravo je danas na tržištu kad čeličane nastupaju arogantno, a isporuke unatoč enormno rastućim cijenama postaju sve nepouzdanije važno voditi neovisnu politiku orijentiranu prema kupcima”, objašnjava svoju poslovnu filozofiju Wolfgang Schepe. Inače, Exterstahl grupa osnovana je prije 20 godina kao trgovačko poduzeće sa sjedištem u Londonu da bi se prije nekoliko godina kupnjom valjaonice u Mađarskoj i izgradnjom čeličnog servisa u Austriji proširila i na vlastitu proizvodnju. Sjedište tvrtke danas je u austrijskom Linzu, a svoje tvrtke-kćeri ima u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj te Bosni i Hercegovini. Osim hrvatskoga Horexa, u Ljubljani posluje Exterfer d.o.o., u Budimpešti Metalker Kft te u Zenici BH-REX d.o.o.

Hrvatsko tržište čelika raste oko pet posto godišnje

Kako je hrvatska proizvodnja čelika relativno skromna, tako i u Horexovoj ponudi svega 10 posto čelika otpada na onaj domaći. Ostatak se uvozi iz Ukrajine, Makedonije, Italije, Rumunjske i Mađarske. Hrvatsko tržište čelika raste po stopi od oko pet posto godišnje, a tako raste i Horexova prodaja, objašnjava Schepe. Situacija s čelikom na svjetskom tržištu slična je onom naftom jer cijene posljednjih godina bilježe svoje povijesne plafone. Tako je prosječna cijena tone čelika na svjetskom tržištu prije dvije godine bila 300 eura da bi se ove godine popela na 550 eura za tonu s tendencijom rasta. Schepe uzrok za takve cijene vidi u velikoj svjetskoj potražnji za čelikom (sama Kina uveze 43 posto proizvedenog čelika u svijetu), kao i sve većoj monopolizaciji čeličana. Tako je na tržištu čelika sve manji broj čeličana koje onda same mogu diktirati uvjete. Da bi situacija mogla biti još gora, odnosno cijene više, smatra direktor Horexa, može se naslutiti iz najnovijeg pokušaja najveće svjetske čeličane Mittal da neprijateljski preuzeme svojega konkurenta luksemburški Arcelor.

Komentirajte prvi

New Report

Close