Hidroelektra šalje trećinu radnika na plaćeni odmor

Autor: Ante Pavić , 21. siječanj 2014. u 11:17
Kad su stale velike državne investicije, stala je i građevina/Ivo Cagalj/PIXSELL

U tvrtki je financijska situacija teška, a privremeni spas vide u gradnji brane Šumetlica za Hrvatske vode.

Građevinska tvrtka Hidroelektra-niskogradnja zbog nedostatka posla razmišlja privremeno prekinuti rad nekoliko stotina radnika.

Iako neslužbene informacije govore o brojci od 400 do 500 radnika, od ukupno 1.200 koliko ih je zaposleno u Hidroelektri, poslovni tajnik Hidoelektre Niskogradnje Dragan Brekalo u izjavi za Poslovni dnevnik nije mogao kazati o kojoj se brojci radi. "Riječ je o uobičajenoj proceduri u građevini jer za sada nemamo dovoljno posla da bi ih sve zaposlili", kaže Brekalo. Jasenka Vukšić, glavna tajnica Sindikata graditeljstva Hrvatske kaže da još uvijek nema nikakve službene informacije, ali da se ovaj tjedan treba održati prošireni sastanak sindikata, radničkog vijeća i uprave kompanije na kojem će se detaljnije raspraviti plan o prekidu rada.

 

44posto

pali su prhodi domaćih građevinara u zadnjih pet godina

Riječ je o institutu koji se često koristi u građevinskom sektoru kada nema dovoljno posla. Pri tome radnici odlaze kućama, ali su i dalje zaposleni kod istog poslodavca te primaju plaću od 70 posto prosjeka u zadnja tri mjeseca. Problem je, međutim, što bi moglo doći i do otkaza ukoliko uskoro ne dobiju posao. Koliko je nekoć moćna tvrtka u teškoj situaciji govori i podatak da Nadzorni odbor Hidroelektre – niskogradnje razmišlja o donošenju odluke o isplati minimalne plaće za 12. mjesec svim svojim zaposlenicima, a za isti mjesec nikome nije odobrena naknada za korištenje privatnih automobila u službene svrhe, što je do sada uredno plaćano. Vukšić nije upoznata s tom informacijom, ali kaže da se radi o nezakonitom potezu ukoliko se donese odluka o retroaktivnom smanjenju plaća.

U Hidroelektri se nadaju poslu izgradnje brane i pratećeg sadržaja prve faze izgradnje akumulacije Šumetlica kod Pakraca. Posao je to koji financiraju Hrvatske vode vrijedan je nešto više od 100 milijuna kuna. Hidroelektra niskogradnja samo je jedna u nizu domaćih građevinskih kompanija koja je upala u velike poteškoće. U građevinskom sektoru je u zadnjih pet godina bez posla ostalo oko 40 tisuća ljudi, dok su ukupni prihodi u istom razdoblju smanjeni više od 44 posto. Hidroelektra – niskogradnja je kao osma građevinska kompanija po veličini prihoda u Hrvatskoj, 2012. godine zabilježila je gotovo tri puta manje prihode nego 2008. godine koja se računa kao početak velike krize. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nema posla [emo_mrgud]

New Report

Close