Golob: ‘Inovacije su stvar biznisa’

Autor: Ksenija Kale , 28. veljača 2012. u 22:00

Stručnjaci privatnog i javnog sektora slažu se da u Hrvatskoj treba još dosta poraditi na znanstvenom sustavu i inovativnom vlasništvu

Hrvatska je 2009. bila na 29. mjestu u svijetu po inovacijama. No još bi trebalo dosta poraditi na znanstvenom sustavu i inovativnom vlasništvu“, rečeno je na jučer održanom okruglom stolu pod nazivom ”Uloga inovacijske infrastrukture u internacionalizaciji inovativnog poduzetništva” u organizaciji poslovno-inovacijskog centra BICRO.

Raspravljajući o mogućnostima razvoja inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj, na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci privatnog i javnog sektora, među kojima su bili i Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva, i Marija Rajaković iz Ministarstva gospodarstva, Hrvoje Meštrić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Dalibor Marijanović i Antonija Mršić iz BICRO-a. Marijanović ističe da je poslovno-inovacijski centar BICRO od 2007. do 2011. potpomogao sedam infrastrukturnih projekata s više od 54 milijuna kuna. Govorio je i o učincima Programa razvoja tehnologijske infrastrukture – TEHCRO, u čijim se centrima nalazi 77 poduzeća stanara koja zapošljavaju 650 radnika, od čega 40 posto u poslovima visoke dodane vrijednosti, odnosno u istraživanju i razvoju. Na okruglom stolu bilo je riječi i o tehnološkim parkovima te o njihovoj ulozi u stvaranju novih radnih mjesta. Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci STep RI, govorio je da tehnopark može privući poduzeće. “Tehnološki parkovi postavljeni su za inkubiranje poduzeća. No trebalo bi otići i korak dalje jer inovacije nisu stvar tehničke kulture nego biznisa”, kaže Golob.

Komentirajte prvi

New Report

Close