Godišnje proizvedu 4 milijuna litara vina

Godine 1999. stvoren je brend, organizirana je proizvodnja grožđa i vina te izgrađena vlastita veleprodajna i maloprodajna mreža diljem hrvatske

Tvrtka Iločki podrumi u organizacijskom obliku kakav ima danas postoji od 1999. godine, a glavna joj je djelatnost proizvodnja grožđa. Osim jedinstvenoga Starog podruma tvrtka raspolaže i sa 8,5 milijuna litara podrumskih kapaciteta, a godišnje proizvodi četiri milijuna litara vina. Prekretnicama u poslovanju u tvrtki osim 1999. smatraju i 2003. godinu kada su snažnije krenuli s investicijama.

“Godine 1999. stvoren je brend Iločki podrumi, organizirana je proizvodnja grožđa i vina s naglaskom na kvaliteti i izgrađena vlastita veleprodajna i maloprodajna mreža, odnosno usvojena je višegodišnja razvojna strategija. Godine 2003. krenuli smo sa snažnim investicijskim ciklusom i do danas je uloženo više od 100 milijuna kuna u vinograde, tehnološku opremu u vinogradarstu i vinarstvu, podrume i ugostiteljske objekte, što je imalo za posljedicu podizanje razine kvalitete naših proizvoda i ukupne ponude, a prodaja je svake godine rasla desetak posto”, pojašnjava Mladen Papak, direktor Iločkih podruma. U budućnosti očekuje rast prodaje i udjela na tržištu. “Konsolidacija u vinogradarskom i vinarskom dijelu otvorit će više prostora za tržišno natjecanje, a proširenje ponude u turističkom dijelu tome će sigurno pridonijeti”, kaže direktor. Napominje pritom da su Iločki podrumi najvažniji gospodarski subjekt u gradu Iloku, koji zapošljava 235 radnika i na sebe vežu 350 proizvođača grožđa s iločkog područja kroz kooperantski odnos. “Po prepoznatljivosti vinarija u Hrvatskoj nalazimo se u samome vrhu. Profesionalnim pristupom poslu znatno smo pridonijeli porastu kvalitete hrvatskih vina, prije svega u Hrvatskoj. Nastojimo zajedno s ostalim hrvatskim vinarima, Hrvatskom gospodarskom komorom te Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja promovirati hrvatsko vinarstvo i izvan granica Hrvatske, dakle povećanje izvoza postaje jedan od glavnih ciljeva”, ističe direktor Iločkih podruma.

Jeste li znali

Posebna je privilegija Iločkih podruma da u vlasništvu ima najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, u starogradskoj jezgri, te predstavlja dio cjeline koja je najvrednija baština grada Iloka. Izgradili su ga kneževi Odescalchi u 17. stoljeću ispod dvorca Odescalchi, posadili još kvalitetnije sorte te počeli s punjenjem vina u boce. Dio podruma je i iznimno bogata arhiva s najstarijim vinom iz 1946. godine. Iz ovog podruma je isporučeno 11.000 butelja za krunidbu britanske kraljice Elizabete II.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!