Foedus od m2 traži 172 mil. kuna

Autor: Biserka Ranogajec , 19. listopad 2010. u 22:00

Supernova je za gradnju u Zadru platila Foedusu 88 milijuna kuna od ugovorenih 135 milijuna

Nećemo otvoriti trgovački centar Supernova u Zadru bez uporabne dozvole kako nas se unaprijed proziva, rekao je za Poslovni dnevnik Grgur Jolić, direktor Supernove u Hrvatskoj. Idućeg tjedna očekuje se tehnički pregled. “Nadamo se otvorenju centra 28. listopada, kako smo i najavili”, kaže on.

Međusobna dugovanja
Jolić nastavlja kako ih učestalo u medijima proziva bivši izvođač radova, zagrebačka tvrtka Foedus gradnja, s kojom su zbog probijanja rokova raskinuli ugovor 8. lipnja jer su vidjeli da radovi neće biti gotovi do 15. lipnja kako je bilo dogovoreno. Nastavili su radove s drugima i nastojali sve završiti do 14. listopada, što se također pomaknulo. Foedus gradnja s druge strane tvrdi da sudski potražuje 40 milijuna kuna od zadarskoga Granit Vrkića koji investira u Supernovu Zadar, 90 milijuna od tvrtke Afirmacija Osijek te 42 milijuna od Afirmacija nekretnine iz Zagreba, ukupno 172 milijuna kuna. Svi dužnici su tvrtke kćeri austrijskog investitora i konzorcija m2 koji gradi sve trgovačke centre Supernova. Grgur Jolić, direktor svih tvrtki kćeri Supernove za Hrvatsku, tvrdi da stranke u parničnom postupku tek trebaju dokazati međusobna potraživanja. Za Afirmaciju Osijek kaže da nema službenih potraživanja, za zagrebačku Afirmaciju nekretnine nemaju osnova, dok potraživanja od Granit Vrkića osporava te smatra da se čak njima duguje. Direktor Foedusa Zdravko Tolić podsjeća, a Jolić priznaje, da je Supernova imala problema u drugim gradovima. U Slavonskom Brodu gradilište je bilo zatvoreno šest mjeseci, a u Karlovcu tri jer se gradilo bez građevinske dozvole. Jolić se brani kako im se žurilo te da je bilo i preinaka. Foedus s austrijskim investitorima surađuje više od pet godina i sve do lipnja ove godine nije bilo problema. Radili su Interspar u sklopu Supernove u Slavonskom brodu te OBI centar u Sisku, što im je bilo uredno plaćeno. Sukobi su počeli ljetos zbog zadarskog centra na kojem je Foedus bio glavni izvođač radova. Prema Tolićevim riječima, izbačeni su s gradilišta.

Prekoračeni rokovi
Foedus nije htio raditi bez dodatne građevinske dozvole ili, prema novom, potvrde glavnog projekta. Foedus je nakon izbacivanja na sudu zatražio privremenu zabranu rada i utvrđivanje pravog stanja na gradilištu. Zabranu rada nisu ishodili, a Jolić smatra da je i sudski vještak dao previsoku procjenu izvedenih radova. Tvrdi da je Foedus prekoračio rokove pa su raskinuli ugovor vrijedan 135 milijuna kuna od čega je Granit Vrkić isplatio 88 milijuna kuna.

Prodaja

Njemački vlasnici
Vlasnici projekata Supernova u Hrvatskoj su Frank Phillip Albert i Tilmar Nicolai Reimut Hansen iz Njemačke koji su u Grazu registrirali Supernovu holding, a u Beču MTK Immobilien Entwicklung. Koncern preko kojeg posluju zove se m2. U Hrvatskoj se osnivaju tvrtke po gradovima gdje se podižu centri, dok je iznimno u Zadru kupljen Granit Vrkić. Najveći centar od 200 milijuna eura bit će u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close