EU ulaže milijun eura u poduzetnički inkubator

Autor: Ksenija Kale , 02. siječanj 2012. u 22:00

U novoj modularnoj hali poduzetničkog inkubatora BIOS trebali bi se smjestiti brojni mali i srednji poduzetnici, čime bi se ujedno smanjila i velika nezaposlenost u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

Osječkom poduzetničkom inkubatoru BIOS je u sklopu programa IPA, komponenta IIIc, odobren projekt gradnje modularne hale, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kaže da odobrena nepovratna financijska sredstva Europske unije za ovaj projekt iznose oko milijun eura, dok će ostatak iznosa financirati grad Osijek s oko 348.700 eura te poduzetnički inkubator BIOS s nešto više od 42.000 eura.

“Projektom je predviđena izgradnja i opremanje modularne hale, odnosno povećanje kapaciteta inkubatora za nove tvrtke kako bi se razvilo malo i srednje poduzetništvo te smanjila nezaposlenost”, rekao je Bubalo. Gradonačelnik naglašava da su grad Osijek i Osječko-baranjska županija orijentirani na proizvodne djelatnosti koje otvaraju radna mjesta i osiguravaju izvoz. U Osijeku je, podsjeća Bubalo, 51.500 zaposlenih i 8500 nezaposlenih osoba. Kao pozitivan primjer istaknuo je poduzetnički inkubator BIOS koji je zbog niza dobrih i realiziranih projekata unija prepoznala kao partnera. Direktor BIOS-a Tomislav Šerić napominje da u sklopu poduzetničkog inkubatora, koji je 2008. godine proglašen najboljim u Hrvatskoj, ima 130 zaposlenih, a cilj je za deset godina broj zaposlenih povećati za još 228.

“Nakon izgradnje modularne hale za godinu dana sa sadašnjih 24 poslovnih subjekata BIOS će se povećati za 24 nova poslovna prostora koji će se ponuditi novim korisnicima. Modularna hala bit će površine 1873 četvorna metra”, tvrdi Šerić. Direktor Regionalne razvojne agencije Stjepan Ribić naglašava da Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po broju odobrenih projekata EU, do sada 210, od toga 137 realizirano, a sedamdesetak projekata u provedbi, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura. Projektom osječkoga poduzetničkog inkubatora BIOS promovirat će se poduzetništvo, razvit će se dva nova seminara za poduzetnike – “Zaštita intelektualnog vlasništva” i “Utjecaj pristupanja EU na poduzetnike”, te virtualni inkubator kojim će se usluge BIOS-a moći lakše ponuditi poduzetnicima koji nisu fizički smješteni u inkubatoru koji sada ima 24 korisnika u prostoru veličine 1900 četvornih metara, ističe Ribić.

IPARD

Novi krug natječaja
U ponedjeljak je počeo sedmi krug natječaja za dodjelu sredstava iz IPARD programa za mjeru 101 “Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” i mjeru 103 “Unapređenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda” te treći krug natječaja za mjeru 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti”. Natječaj će trajati do 29. veljače. U dosadašnjih šest natječaja za mjeru 101 i 103 zaprimljena je 221 prijava ukupne vrijednosti ulaganja 1,01 milijardu kuna, s traženim potporama od 523,8 milijuna kuna. Odobrena je 81 prijava s odobrenim iznosom potpore 181,8 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close