Ericsson N. Tesla: Prihodi od prodaje manji 3 posto, neto dobit 44 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 12:04
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Predsjednice Ericssona Nikole Tesle ocjenjuje kako je kompanija solidno poslovala.

Ericsson Nikola Tesla u prvoj je polovici ove godine ostvario neto dobit od 49,3 milijuna kuna, što je 44 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su prihodi od prodaje manji 3 posto te iznose 656,2 milijuna kuna, podaci su iz danas objavljenog financijskog izvješća te kompanije.

Predsjednice Ericssona Nikole Tesle Gordane Kovačević ocjenjuje kako je kompanija u prvom polugodištu ove godine, unatoč zahtjevnom tržišnom okruženju, solidno poslovala.

Prodaja u prvom polugodištu potaknuta je rastom poslovanja na domaćem i Ericssonom tržištu, dok ostala izvozna tržišta bilježe pad.

Tako je na domaćem tržištu ukupno ostvareno 197,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 19 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje iznose 162,7 milijuna kuna, što je smanjenje od 26 posto. Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 296 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 2 posto više u odnosu na prvo prošlogodišnje polugodište.

Na području mrežne infrastrukture ostvareno je 360,7 milijuna kuna, na području profesionalnih usluga 270,9 milijuna kuna, a u segmentu rješenja podrške 24,6 milijuna kuna.

Bruto dobit tvrtke iznosi 98,1 milijun kuna, što je smanjenje od 23 posto, a bruto marža bilježi pad na 15 posto prvenstveno zbog pritiska na cijene te investicija u razvoj novih proizvoda i usluga.

Prodajni i administrativni troškovi bilježe porast u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznose 51,1 milijun kuna, što je posljedica aktivnosti usmjerenih na nove poslovne prilike, navode iz tvrtke.

Uslijed smanjenja bruto marže i laganog povećanja operativnih troškova, operativna dobit smanjena je za 42 posto te iznosi 48,8 milijuna kuna.

Kraj polugodišta komanija je, napominje Kovačević, zaključila sa solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 49,4 posto. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 72,6 milijuna kuna.

Nakon isplate dividende od 424,9 milijuna kuna, ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem polugodišta iznose 145,3 milijuna kuna, što čini 23,9 posto ukupne imovine.

Tvrtka, ističe Kovačević, nastavlja jačati poziciju i prodaju u novim i ciljanim područjima za telekom operatore te u segmentu industrije i društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close