Elektronički novčanici zamijenit će klasični oblik plaćanja računa

Autor: Bernard Ivezić , 16. rujan 2012. u 22:00

Do kraja godine potpisat će se prvi ugovori s korisnicima tehnologije na kojoj HT planira graditi uslugu mobilnog plaćanja

Hrvatski telekom planira zaključiti pilot projekt NFC-a do kraja listopada te zatim do kraja godine potpisati prve ugovore s potencijalnim korisnicima. Riječ je o tehnologiji na kojoj HT planira graditi uslugu mobilnog plaćanja i od koje se očekuje da će biti značajan novi izvor prihoda. Tihomir Mavriček, voditelj projekta NFC-a i mobilnog plaćanja u HT-u izjavio je za Poslovni dnevnik da je zanimanje za ovu novu tehnologiju vrlo veliko.

“Klijenti se zanimaju za mikroplaćanje koje se već sada može koristiti za naplatu parkiranja, garaža, u kafićima, kioscima i na drugim mjestima”, kaže Mavriček.Projekt testiranja NFC tehnologije HT je započeo u srpnju. U Zagrebu je u testiranje uključeno 200 operaterovih zaposlenika te trgovine, kafići i kiosci u blizini kompanijinih poslovnih zgrada u Savskoj i Vukovarskoj ulici. Mavriček kaže da su rezultati projekta vrlo dobri.Rješenja na NFC-u operater želi početi prodavati od početka iduće godine. Irena Jolić-Šimović, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike HT-a, na Combis konferenciji je najavila da do proljeća planiraju punom brzinom ući u platni promet s NFC tehnologijom. Za to će biti potrebno da HT svoj NFC sustav nadogradi s mogućnošću elektroničkog novčanika. Mavriček pojašnjava da će elektronički novčanik postati zamjena za klasični.“Elektronički novčanik korisnik će vidjeti kao mobilnu aplikaciju u kojoj će mu se prikazati iznos računa, primjerice u Konzumu, pa će moći odabrati s kojom će karticom platiti račun. Zatim će kliknuti želi li upotrijebiti MultiPlusCard karticu lojalnosti za skupljanje bodova te želi li odmah iskoristiti i posebnu ponudu za kupnju britvica. Na kraju će s mobitelom opremljenim NFC-om proći pored čitača na blagajni”, tumači Mavriček. Za širenje ove tehnologije nužno je razviti aplikacije i povećati broj uređaja s ugrađenim NFC-om, poput Samsunga Galaxy S3. HT je kao prijelazno rješenje razvio naljepnice s NFC-om koje rade sa svim mobilnim uređajima. “Glavni nam je zadatak integacija s elektroničkim novčanikom i uspostava suradnje s financijskim institucijama”, pojašnjava Mavriček. Alan Šembera, direktor direktnog bankarstva u Combisu, kaže da će elektronički novčanik postati dio životnog stila i da je primarni cilj razviti rješenje koje će pomoći klijentima da pređu na novu tehnologiju.“Nama nisu konkurenti banke ili klijenti, već 11 transakcijskih mreža preko kojih građani danas u Hrvatskoj plaćaju karticama. Svjesni smo da ćemo uspjeti jedino ako osmislimo poslovni model koji će donijeti najviše vrijednosti svima u lancu”, kaže Šembera.

Komentirajte prvi

New Report

Close